Barszcz nigdy nie był moją ulubioną potrawą. Wyjątkiem, który bardzo lubię jest barszcz ukraiński (muszę koniecznie umieścić tutaj przepis na to cudo!). Na wigilii jednak był on zawsze obowiązkowym punktem – tak było też w roku 2015. Ten nawet przypadł mi do gustu bo smakiem odrobinę przypominał właśnie wspomniany wcześniej barszczyk ukraiński. : ) Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu – może skusicie się na niego na obiad? : ) Ta zupa jest uboga w kalorie, będzie idealna dla osób na diecie – polecam! : )
Składniki (na 6 porcji):
- 800 g buraków
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 50 g suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 goździki
- 4 łyżki koncentratu buraczanego
- 6 szklanek wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w 2 szklankach wody i gotujemy do miękkości. Włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz zalewamy 4 szklankami wody. Całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut, następnie wywar przecedzamy.
Surowe buraki obieramy, płuczemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach (zdecydowanie lepiej robić to w rękawiczkach – burak jest silnie barwiący ; ). Gotowe buraki zalewamy wywarem z warzyw, następnie dolewamy wywar z grzybów, dodajemy pokrojony czosnek i całość gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. Zupę przecedzamy. Do gotowego wywaru dodajemy koncentrat z buraków, dopraw do smaku.
Najlepiej smakuje oczywiście w towarzystwie uszek z grzybami lub pieczarkami. Pycha! : )
Smacznego! : )
Uszka z grzybami • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] częścią Świąt – przynajmniej u mnie w domu. : ) Jak Wigilia to barszcz (na przykład mój Barszcz Wigilijny), a jak barszcz to tylko z uszkami! : ) Dzisiaj mam dla Was może nie do końca typową […]
Barszcz wigilijny | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]