Barszcz nigdy nie był moją ulubioną potrawą. Wyjątkiem, który bardzo lubię jest barszcz ukraiński (muszę koniecznie umieścić tutaj przepis na to cudo!). Na wigilii jednak był on zawsze obowiązkowym punktem – tak było też w roku 2015. Ten nawet przypadł mi do gustu bo smakiem odrobinę przypominał właśnie wspomniany wcześniej barszczyk ukraiński. : ) Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu – może skusicie się na niego na obiad? : ) Ta zupa jest uboga w kalorie, będzie idealna dla osób na diecie – polecam! : )

Składniki (na 6 porcji):50 kcal

  • 800 g buraków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • 6 szklanek wody
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w 2 szklankach wody i gotujemy do miękkości. Włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz zalewamy 4 szklankami wody. Całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut, następnie wywar przecedzamy.

Surowe buraki obieramy, płuczemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach (zdecydowanie lepiej robić to w rękawiczkach – burak jest silnie barwiący ; ). Gotowe buraki zalewamy wywarem z warzyw, następnie dolewamy wywar z grzybów, dodajemy pokrojony czosnek i całość gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. Zupę przecedzamy. Do gotowego wywaru dodajemy koncentrat z buraków, dopraw do smaku.

Najlepiej smakuje oczywiście w towarzystwie uszek z grzybami lub pieczarkami. Pycha! : )

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email