Takie bezglutenowe placuszki to wspaniała propozycja śniadaniowa! Są naprawdę smaczne, sycące, a kryjące się w nich składniki to samo zdrowie, więc możemy je zjeść z pełną świadomością, że robimy dla siebie coś naprawdę dobrego. : ) Sok z buraków zawiera wiele cennych składników, siemienia nie trzeba dłużej wychwalać, a chia – czyli szałwia hiszpańska – należy do tzw. superfoods. : ) Ponadto – dzięki burakom placuszki mają tak wspaniały kolor, że nie zdziwiłabym się gdyby nie oparły im się nawet dziecięce niejadki. : ) Wyglądają wspaniale, smakują wspaniale, a organizm na pewno podziękuje Wam za to zdrowe doładowanie z samego rana. : )
Rozpoczynamy tydzień z plackami! : D
Składniki na bezglutenowe placuszki:
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka zmielonego ostropestu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego lub ksylitolu
- 1/2 szklanki soku z buraków (domowego lub dobrej jakości bez cukru)
- szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Rozbijamy jajko oddzielając białko od żółtka.
- Żółtko jajka wrzucamy do miseczki.
- Do żółtka dodajemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane, ostropest, cukier, nasiona chia, oraz sok z buraków.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany – w razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąki, lub jeśli zbyt gęste dolać wody/mleka/soku z buraków.
- Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 1 łyżkę piany przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta, i dokładnie mieszamy, żeby napowietrzyć ciasto.
- Następnie przekładamy resztę piany i całość delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
- Placuszki smażymy od razu na dobrze rozgrzanej, suchej teflonowej patelni (w razie konieczności możecie dodać odrobinę oleju np. kokosowego lub masła), do zarumienienia z obu stron.
- Placuszki najlepiej podawać ze słodkimi dodatkami, bo same nie zawierają dużo cukru – moja propozycja to dżem aroniowy oraz sezam.
Smacznego! : D
Tydzień z Plackami - podsumowanie • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] Dietetyczne, zdrowe, bezglutenowe placuszki omletowe […]
Dietetyczne, zdrowe, bezglutenowe placuszki omletowe | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]