Bezy są wspaniałą alternatywą jeśli po przygotowaniu jakiegoś dania zostaną Wam białka! Nie musicie ich zjadać od razu – takie bezy, jeśli są dobrze wysuszone, spokojnie poczekają w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 2 tygodni, żeby stać się częścią deseru lub udekorować tort. Polecam, bo białka zostają w mojej kuchni bardzo często i mimo, że można je śmiało zamrozić to kiedyś trzeba je w końcu zużyć.
Składniki na bezy:
- 4 duże białka
- szczypta soli
- 240 g drobnego cukru
Przygotowanie:
- Białka wlewamy do miski i zaczynamy ubijać.
- Po lekkim spienieniu dosypujemy szczyptę soli, i dalej ubijamy aż do momentu uzyskania gęstej, sztywnej piany.
- Do niemal ubitej piany stopniowo dodajemy małe ilości cukru (po 1 łyżce),dalej ubijając, żeby zdążył się rozpuścić i usztywnić pianę.
- Większość cukru powinna rozpuścić się w masie bezowej – kiedy rozetrzemy ją w palcach powinno zostać niewiele kryształków cukru, a piana powinna być gęsta, lśniąca i sztywna.
- Masę bezową wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego (lub woreczka z odciętym rogiem) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane beziki suszymy w 110°C przez około 60-70 minut, najlepiej z termoobiegiem.
- Należy pilnować, żeby bezy nie robiły się beżowe – oznacza to, że temperatura jest zbyt wysoka, a bezy łatwo jest spalić.
- Po upłynięciu tego czasu polecam zostawić bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia – nie jest to jednak konieczne, moje stygły w pokoju.
Wskazówki:
Uważajcie, żeby nie przebić białek – będą wyglądały jak zważone i podejdą wodą, a wtedy cały proces musimy rozpocząć od nowa.
Białka na bezy powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu po ubiciu otrzymamy z nich największa objętość piany. Białka z lodówki jednak mogą się szybciej ubijać. Wybierzcie w zależności od preferencji.
Smacznego! : )
Walentynkowo - Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] jeśli nie czujemy zbyt wielu drobinek piana jest gotowa (tak samo przygotowuje się pianę na BEZY – zobacz). Do ubitej piany z cukrem dodajemy pojedynczo po 1 żółtku, całość ciągle miksując aż do […]