Chleb w cieście – idealne danie nie tylko na “małe co nieco” ale także śniadanie czy kolację. Dość sycące, słodkie – choć możemy też przygotować je bez dodatku cukru – no i pasują do wielu dodatków, zarówno słodkich jak czekolada oraz orzeźwiających, jak świeże owoce. Zdecydowanie polecam. : )

Składniki na chleb w cieście:

  • 1 szklanka mąki (dowolnej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzika, można pominąć)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • chleb w kromkach (dowolny)
  • opcjonalnie odrobina tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

  • Z mąki, proszku do pieczenia, mleka i jajka przygotowujemy dość gęste ciasto naleśnikowe.
  • Nagrzewamy patelnię (opcjonalnie z odrobiną tłuszczu – ja jednak lubię chlebki przygotowane na patelni teflonowej, bez tłuszczu).
  • Przekrojone lub całe kromki chleba maczamy dokładnie w cieście naleśnikowym, układamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złoto-brązowo z obu stron.

Wskazówki:

Tak przygotowane chlebki podawać możemy z ulubionym dżemem, czekoladą lub po prostu zjadać same. Równie pyszne co ciepłe są te przestygnięte, a na drugi dzień, z lodówki z dżemem z czarnej porzeczki jak dla mnie są po prostu cudowne!

Bezpośrednio do ciasta możemy dodać również około łyżeczki oliwy – będziemy mieli pewność, że chlebki nie będą przywierać do patelni.

chleb w cieście

Smacznego!