Chleb w cieście – idealne danie nie tylko na „małe co nieco” ale także śniadanie czy kolację. Dość sycące, słodkie – choć możemy też przygotować je bez dodatku cukru – no i pasują do wielu dodatków, zarówno słodkich jak czekolada oraz orzeźwiających, jak świeże owoce. Zdecydowanie polecam. : )
Składniki na chleb w cieście:
- 1 szklanka mąki (dowolnej)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzika, można pominąć)
- szczypta proszku do pieczenia
- chleb w kromkach (dowolny)
- opcjonalnie odrobina tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
- Z mąki, proszku do pieczenia, mleka i jajka przygotowujemy dość gęste ciasto naleśnikowe.
- Nagrzewamy patelnię (opcjonalnie z odrobiną tłuszczu – ja jednak lubię chlebki przygotowane na patelni teflonowej, bez tłuszczu).
- Przekrojone lub całe kromki chleba maczamy dokładnie w cieście naleśnikowym, układamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złoto-brązowo z obu stron.
Wskazówki:
Tak przygotowane chlebki podawać możemy z ulubionym dżemem, czekoladą lub po prostu zjadać same. Równie pyszne co ciepłe są te przestygnięte, a na drugi dzień, z lodówki z dżemem z czarnej porzeczki jak dla mnie są po prostu cudowne!
Bezpośrednio do ciasta możemy dodać również około łyżeczki oliwy – będziemy mieli pewność, że chlebki nie będą przywierać do patelni.
Smacznego!