Dzisiaj jeden z prostych i szybkich sposobów na pyszne odświeżenie czerstwego pieczywa. Sposób na chleb w jajku ja sama przejęłam od mojego szwagra. Nigdy nie zapomnę tej „szybkiej kolacji”, którą postanowił usmażyć sobie o 1 w nocy, a zapachy były doprawdy kuszące. : D
Składniki na chleb w jajku:
- 1 jajko
- 2-3 kromki chleba
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Jajko wbijamy do miski lub głębokiego talerza i rozbełtujemy widelcem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można także dodać odrobinę chilli.
- Dobrze rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
- Następnie pojedyncze kromeczki maczamy dokładnie w masie jajecznej.
- Smażymy chleb z obu stron na złotobrązowy kolor, aby jajko dobrze się ścięło.
Wskazówki:
Tak przygotowany chleb świetnie smakuje z domowym ketchupem lub dobrym dressingiem.
Smacznego!