Dobra, wracamy na chwilę do deserów – w końcu ciasteczka to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Dzisiaj kolejna błyskawiczna do wykonania propozycja, równie niewymagająca jak ciasteczka z gruszką, a jednak zupełnie inna w smaku – ciasteczka z ciasta francuskiego.

Składniki (na ciasteczka z ciasta francuskiego – ok. 15 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubiony dżem lub świeże owoce (np. truskawki)
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

  • Gotowe ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 grube paski, następnie pionowo na 5 części – takim sposobem z jednego arkusza powinno wyjść 15 ciasteczek.
  • Na środku każdego kwadracika układamy po łyżeczce ulubionego dżemu lub świeżych owoców – świetnie sprawdza się dżem brzoskwiniowi, który nie jest za słodki.
  • Rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tworząc sakiewki.
  • Boki również warto dokładnie skleić, wtedy unikniemy wypływania dżemu, mi się to nie udało ale mimo wszystko wyszły wspaniałe.
  • Tak przygotowane ciastka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem.
  • Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w 200ºC, do zarumienia – z pewnością będziecie widzieć kiedy ciasteczka będą gotowe.

 

 

ciasteczka

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email