Dobra, wracamy na chwilę do deserów – w końcu ciasteczka to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Dzisiaj kolejna błyskawiczna do wykonania propozycja, równie niewymagająca jak ciasteczka z gruszką, a jednak zupełnie inna w smaku – ciasteczka z ciasta francuskiego.
Składniki (na ciasteczka z ciasta francuskiego – ok. 15 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ulubiony dżem lub świeże owoce (np. truskawki)
- 1 jajko lub mleko
Przygotowanie:
- Gotowe ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 grube paski, następnie pionowo na 5 części – takim sposobem z jednego arkusza powinno wyjść 15 ciasteczek.
- Na środku każdego kwadracika układamy po łyżeczce ulubionego dżemu lub świeżych owoców – świetnie sprawdza się dżem brzoskwiniowi, który nie jest za słodki.
- Rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tworząc sakiewki.
- Boki również warto dokładnie skleić, wtedy unikniemy wypływania dżemu, mi się to nie udało ale mimo wszystko wyszły wspaniałe.
- Tak przygotowane ciastka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem.
- Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w 200ºC, do zarumienia – z pewnością będziecie widzieć kiedy ciasteczka będą gotowe.
Smacznego!