Takie ciasteczka z gruszką to wręcz banał w przygotowaniu jeśli korzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Nie lubię utrudniać sobie życia, a jeśli chcę na szybko przygotować jakiś deser dla rodziny to takie rozwiązanie jest zawsze rewelacyjne – idealne, nie za słodkie, chrupiące ciastka. Choć duże i wychodzi ich niewiele to warto przygotować je czasem do kawy, w końcu to nie więcej jak pół godzinki roboty, a do ich przygotowania potrzebne nam będą tylko 2 lub 3 składniki. Proste, prawda? 

Składniki (na ciasteczka z gruszką – 8 sztuk):

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 4 łyżeczki cukru (można pominąć jeśli gruszki są bardzo słodkie)

Przygotowanie:

  • Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, na której będziemy piec ciasteczka – chcemy ułatwić sobie życie tak bardzo jak się da. Papier w który ciasto jest zawinięte śmiało nadaje się do pieczenia, dlaczego więc nie wykorzystać tego faktu?
  • Ciasto kroimy wzdłuż na pół, wszerz zaś na 4 części, tak aby powstało nam 8 równych kawałków.
  • Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry.
  • Kroimy na połówki i wycinamy z nich ogonki oraz gniazda nasienne.
  • Na każdym kawałku ciasta układamy połówkę gruszki, jeśli trzeba dosładzamy posypując połową łyżeczki cukru z wierzchu owoców.
  • Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w 200ºC.

Wskazówki:

Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład drugiego dnia. Myślę, że sprawdzą się także polane lukrem – w tym celu trzeba ciastka najpierw przestudzić, żeby lukier całkowicie z nich nie spłynął, a zastygł.  U mnie zniknęły bardzo szybko, smakowały nawet mojemu chłopakowi, który fanem ciasta francuskiego nie jest.

ciasteczka z gruszką

ciasteczka z gruszką

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email