Okej… wcześniej nie myślałam o tym jak przerabiać zioła, żeby zachować ich smaki przez cały rok. Co prawda większość ziół suszyłam, część zawsze mrożę ale co zrobić z takimi, które najczęściej dodaję do napojów? W tym roku w internecie natrafiłam na świetną podpowiedź – żeby zrobić z nich cukrowy syrop, który później można dodać do lemoniady lub herbaty! Pomysł wydał mi się naprawdę genialny, więc dostosowałam składniki do swoich potrzeb i tak powstał mój własny – cukrowy syrop z melisy! Intensywny smak zamknięty w buteleczce słodkiego napoju. Dla mnie świetnie sprawdza się jako dodatek do wody!

Warto jednak zaznaczyć, że nie jest to w żadnym wypadku syrop leczniczy, a jedynie słodki napój, stosowany jako dodatek do napojów i dań. : )

 

Składniki na cukrowy syrop z melisy:

  • 220 g mięty
  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Melisę przed rozpoczęciem przygotowania syropu bardzo dokładnie myjemy.
  • Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, następnie zagotowujemy, z początku często mieszając, żeby cukier na dnie się nie przypalił.
  • Po zagotowaniu syropu cukrowego dodajemy do niego całą melisę, dokładnie zanurzamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na cała noc.
  • Kolejnego dnia melisę wyciągamy, syrop przecedzamy przez sitko lub gazę, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
  • Gorący syrop przelewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Tak przygotowanego syropu nie trzeba już pasteryzować.

cukrowy syrop z melisy

 

Smacznego! 🙂

Print Friendly, PDF & Email