Okej… wcześniej nie myślałam o tym jak przerabiać zioła, żeby zachować ich smaki przez cały rok. Co prawda większość ziół suszyłam, część zawsze mrożę ale co zrobić z takimi, które najczęściej dodaję do napojów? W tym roku w internecie natrafiłam na świetną podpowiedź – żeby zrobić z nich cukrowy syrop, który później można dodać do lemoniady lub herbaty! Pomysł wydał mi się naprawdę genialny, więc dostosowałam składniki do swoich potrzeb i tak powstał mój własny – cukrowy syrop z melisy! Intensywny smak zamknięty w buteleczce słodkiego napoju. Dla mnie świetnie sprawdza się jako dodatek do wody!
Warto jednak zaznaczyć, że nie jest to w żadnym wypadku syrop leczniczy, a jedynie słodki napój, stosowany jako dodatek do napojów i dań. : )
Składniki na cukrowy syrop z melisy:
- 220 g mięty
- 1 kg cukru
- 2 litry wody
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Melisę przed rozpoczęciem przygotowania syropu bardzo dokładnie myjemy.
- Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, następnie zagotowujemy, z początku często mieszając, żeby cukier na dnie się nie przypalił.
- Po zagotowaniu syropu cukrowego dodajemy do niego całą melisę, dokładnie zanurzamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na cała noc.
- Kolejnego dnia melisę wyciągamy, syrop przecedzamy przez sitko lub gazę, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
- Gorący syrop przelewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Tak przygotowanego syropu nie trzeba już pasteryzować.
Smacznego! 🙂
M
W składnikach zamiast melisy jest mięta
Chaotyczna
Już poprawione, dziękuję bardzo za czujność!