Cytrynowiec to nasze rodzinne odkrycie sprzed kilku lat – uwielbiamy cytrynowe smaki, a to ciasto łączy w sobie wiele tekstur co sprawia, że jest wyjątkowym ciastem. : ) Zdecydowanie warto go spróbować przynajmniej raz – jest niebanalne, a wcale nie takie trudne do wykonania. Wymaga jedynie czasu, żeby przygotować poszczególne warstwy. : )

Dajcie znać czy jedliście takie, lub podobnie przygotowywane, ciasto i co o nim sądzicie. : )

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 paczki herbatników
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 250 g margaryny

 

Przygotowanie:

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy wodę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt musimy wystudzić – zanim nałożymy na niego masę musi być zimny. : )

Z 500 ml wody gotujemy budyń z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Budyń zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (polecam tutaj rózgę). Masę studzimy.

W misce ucieramy margarynę z żółtkami, dodajemy przestudzony budyń i całość dokładnie miksujemy. Z pozostałych białek jaj ubijamy pianę i dodajemy do masy, delikatnie łącząc je w całość. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby stężało.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki mleka – najpierw zalewamy ją mlekiem i czekamy aż napęcznieje, następnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała bo straci swoje właściwości. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę i studzimy. Warto ją przestudzić ale nie czekać aż zbyt mocno stężeje, żeby w masie nie porobimy się grudki, i żeby ładnie rozprowadziła się na cieście. Śmietanę wykładamy na masę budyniową na naszym cieście.

Na wierzchu ciasta układamy herbatniki namoczone w soku z cytryny. Na samym końcu ciastka możemy polukrować, jednak jest to krok opcjonalny (jeśli decydujemy się na taki krok warto przygotować lukier z dodatkiem soku z cytryny). Cytrynowiec będzie gotowy po kilku godzinach spędzonych w lodówce. : )

cytrynowiec

cytrynowiec

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email