Cytrynowiec to nasze rodzinne odkrycie sprzed kilku lat – uwielbiamy cytrynowe smaki, a to ciasto łączy w sobie wiele tekstur co sprawia, że jest wyjątkowym ciastem. : ) Zdecydowanie warto go spróbować przynajmniej raz – jest niebanalne, a wcale nie takie trudne do wykonania. Wymaga jedynie czasu, żeby przygotować poszczególne warstwy. : )
Dajcie znać czy jedliście takie, lub podobnie przygotowywane, ciasto i co o nim sądzicie. : )
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 2 i 1/2 cytryny
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 paczki herbatników
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250 g margaryny
Przygotowanie:
Z podanych składników pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy wodę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt musimy wystudzić – zanim nałożymy na niego masę musi być zimny. : )
Z 500 ml wody gotujemy budyń z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Budyń zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (polecam tutaj rózgę). Masę studzimy.
W misce ucieramy margarynę z żółtkami, dodajemy przestudzony budyń i całość dokładnie miksujemy. Z pozostałych białek jaj ubijamy pianę i dodajemy do masy, delikatnie łącząc je w całość. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby stężało.
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki mleka – najpierw zalewamy ją mlekiem i czekamy aż napęcznieje, następnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała bo straci swoje właściwości. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę i studzimy. Warto ją przestudzić ale nie czekać aż zbyt mocno stężeje, żeby w masie nie porobimy się grudki, i żeby ładnie rozprowadziła się na cieście. Śmietanę wykładamy na masę budyniową na naszym cieście.
Na wierzchu ciasta układamy herbatniki namoczone w soku z cytryny. Na samym końcu ciastka możemy polukrować, jednak jest to krok opcjonalny (jeśli decydujemy się na taki krok warto przygotować lukier z dodatkiem soku z cytryny). Cytrynowiec będzie gotowy po kilku godzinach spędzonych w lodówce. : )
Smacznego! : )
Cytrynowiec | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]