I dziś nastał dzień, że zupełnie nie miałam ochoty na żaden konkretny obiad, za to chętnie połknęłabym cały wagon słodyczy. Niestety ani wagonu, ani słodyczy nie miałam, a coś na obiad wypadałoby zjeść. Skorzystałam więc ze składników, które miałam w domu i skonstruowałam jeden z najszybszych obiadów. Postawiłam na trochę finezji i takim sposobem otrzymałam – wcale nie takie kaloryczne! – trochę oszukane ale pyszne naleśniki czekoladowe. : )
Składniki (na 1 porcję):
- 2-2,5 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1,5-2 łyżeczki wiórków kokosowych
- ok. 3 łyżki mleka (ilość BARDZO orientacyjna)
- biały ser
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- odrobina cukru do smaku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5-1 łyżeczki kakao (zależnie czy chcemy bardziej słodkie czy mniej – im mniej kakao tym słodsza polewa)
- 1-1,5 łyżeczki wody przegotowanej
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól, cukier i wiórki kokosowe mieszamy razem w miseczce aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy jajko i ok. 3 łyżki mleka. Mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy tworząc gładkie ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
Do sera dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem do smaku.
W osobnej miseczce mieszamy cukier puder z kakao. Dolewamy łyżeczkę wody i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest za gęsta dolewamy odrobinę wody. Powinno mieć konsystencję dość gęstej polewy.
Na sam koniec naleśniki przekładamy serem i polewamy błyskawiczną polewą czekoladową.
Smacznego! : )
Czekoladowe naleśniki z wiórkami kokosowymi, serem i polewą czekoladową | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]