Pyszny! Idealnie kremowy, słodki, bardzo szybki w przygotowaniu, naprawdę idealny czekoladowy sernik na zimno z czekoladkami Kinder! Jeśli lubicie czekoladki Kinder i delikatne czekoladowe smaki – polecam gorąco! Nie odpowiadam jednak za wszelkie uzależnienia, bo zapewniam, że będziecie chcieli robić ten sernik zdecydowanie jak najczęściej. 😉
Składniki na czekoladowy sernik na zimno:
- 1 kg twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
- 1 opakowanie herbatników (na spód, u mnie Bonitki pełnoziarniste)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 150 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 200 g czekoladek Kinder
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka czekoladek do dekoracji
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy mlekiem, następnie odstawiamy do napęcznienia.
- W tym czasie blaszkę (24 x 24 cm lub tortownica 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spodzie blaszki układamy herbatniki, odstawiamy na bok.
- Żelatynę podgrzewamy przez 20-30 sekund w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i mieszamy do rozpuszczenia, pamiętając aby jej nie zagotować!
- Odstawiamy żelatynę, żeby lekko przestygła, i w tym czasie zajmujemy się masą serową.
- Czekoladki Kinder rozpakowujemy, wkładamy do miski i podgrzewamy do rozpuszczenia w mikrofali lub kąpieli wodnej.
- W misce mieszamy łyżką twaróg, śmietanę kremówkę, cukier lub ksylitol.
- Do jeszcze ciepłych czekoladek dodajemy po łyżce masę serową i dokładnie mieszamy, żeby ostudzić i rozrzedzić czekoladę, żeby nie powstały grudki. – Dodajemy jedną łyżkę masy serowej do ciepłych czekoladek, mieszamy dokładnie do połączenia, następnie dodajemy kolejno po jednej łyżce jeszcze kilka łyżek.
- Dokładnie rozmieszaną czekoladę dodajemy w całości do masy serowej i dokładnie mieszamy.
- Lekko przestudzoną żelatynę mieszamy z masą serową tak samo jak czekoladki – dodajemy po łyżce kilka łyżek masy serowej, następnie bardzo dokładnie mieszamy. Dzięki temu żelatyna obniży temperaturę i nie porobią się grudki, kiedy dodamy ją do sera.
- Dokładnie rozmieszaną żelatynę z serem dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Cała masę przekładamy do blaszki na spód herbatnikowy i wyrównujemy łyżką.
- Gorzką czekoladę ścieramy na drobnej tarce i posypujemy ciasto.
- Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na około 4 godziny lub najlepiej całą noc.
Wskazówki:
Przepis idealny na kwadratową blaszkę 24×24 cm, sprawdzi się również w większej tortownicy (24-26 cm).
Można użyć twarogu trzykrotnie zmielonego (na gładko) lub twarogu z wiaderka.
Tańszą wersję sernika można przygotować z czekoladek typu Kinder, które można kupić na przykład w Lidlu – są delikatnie inne w smaku ale u mnie sprawdziły się również bardzo dobrze. 🙂
Smacznego! 😀