Pyszny! Idealnie kremowy, słodki, bardzo szybki w przygotowaniu, naprawdę idealny czekoladowy sernik na zimno z czekoladkami Kinder! Jeśli lubicie czekoladki Kinder i delikatne czekoladowe smaki – polecam gorąco! Nie odpowiadam jednak za wszelkie uzależnienia, bo zapewniam, że będziecie chcieli robić ten sernik zdecydowanie jak najczęściej. 😉 

 

Składniki na czekoladowy sernik na zimno:

  • 1 kg twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
  • 1 opakowanie herbatników (na spód, u mnie Bonitki pełnoziarniste)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 200 g czekoladek Kinder
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka czekoladek do dekoracji

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy mlekiem, następnie odstawiamy do napęcznienia.
  • W tym czasie blaszkę (24 x 24 cm lub tortownica 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na spodzie blaszki układamy herbatniki, odstawiamy na bok.
  • Żelatynę podgrzewamy przez 20-30 sekund w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i mieszamy do rozpuszczenia, pamiętając aby jej nie zagotować!
  • Odstawiamy żelatynę, żeby lekko przestygła, i w tym czasie zajmujemy się masą serową.
  • Czekoladki Kinder rozpakowujemy, wkładamy do miski i podgrzewamy do rozpuszczenia w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  • W misce mieszamy łyżką twaróg, śmietanę kremówkę, cukier lub ksylitol.
  • Do jeszcze ciepłych czekoladek dodajemy po łyżce masę serową i dokładnie mieszamy, żeby ostudzić i rozrzedzić czekoladę, żeby nie powstały grudki. – Dodajemy jedną łyżkę masy serowej do ciepłych czekoladek, mieszamy dokładnie do połączenia, następnie dodajemy kolejno po jednej łyżce jeszcze kilka łyżek.
  • Dokładnie rozmieszaną czekoladę dodajemy w całości do masy serowej i dokładnie mieszamy.
  • Lekko przestudzoną żelatynę mieszamy z masą serową tak samo jak czekoladki – dodajemy po łyżce kilka łyżek masy serowej, następnie bardzo dokładnie mieszamy. Dzięki temu żelatyna obniży temperaturę i nie porobią się grudki, kiedy dodamy ją do sera.
  • Dokładnie rozmieszaną żelatynę z serem dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  • Cała masę przekładamy do blaszki na spód herbatnikowy i wyrównujemy łyżką.
  • Gorzką czekoladę ścieramy na drobnej tarce i posypujemy ciasto.
  • Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na około 4 godziny lub najlepiej całą noc.

Wskazówki:

Przepis idealny na kwadratową blaszkę 24×24 cm, sprawdzi się również w większej tortownicy (24-26 cm).

Można użyć twarogu trzykrotnie zmielonego (na gładko) lub twarogu z wiaderka.

Tańszą wersję sernika można przygotować z czekoladek typu Kinder, które można kupić na przykład w Lidlu – są delikatnie inne w smaku ale u mnie sprawdziły się również bardzo dobrze. 🙂

czekoladowy sernik na zimno

Smacznego! 😀