Ciąg dalszy deserowych przygód z kaszą manną. Deser pół na pół! Kasza te jest bardzo lekkostrawna, dobrze zaspokaja głód – nic bardziej pożądanego w różnego rodzaju dietach. Choć jej kaloryczność na pierwszy rzut oka może zaszokować, pamiętajmy że jest ona podawana dla suchego produktu – zwiększa swoją objętość, dzięki czemu nie zjadamy jej bardzo dużo. Jej wartości odżywcze sprawiają, że warto wprowadzić jej do swojego jadłospisu – nawet kiedy się odchudzamy – zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, a także jako jedyna kasza zawiera dużą ilość jodu!

Ja osobiście za nią przepadam – nie zależnie czy na śniadanie, deser czy kolację, z sokami owocowymi czy musami, z kakao i cynamonem – i zdecydowanie polecam każdemu jeść ją, chociaż raz na jakiś czas.

Składniki na deser pół na pół:

  • 2 średnie jabłka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • 0,5 szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
  • 0,5 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  • Mus przygotowujemy według tego przepisu (w skrócie jabłka rozgotowujemy z żurawiną i sokiem z cytryny).
  • Mleko z kakao w rondelku doprowadzamy do wrzenia.
  • Wsypujemy łyżkę kaszy manny – cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki!
  • Ugotowaną kaszę wkładamy do pucharka, z tej ilości składników wszystko idealnie zmieściło się w moim pucharku.
  • Na wierzch wykładamy mus jabłkowo-żurawinowy.
  • Podajemy przyozdobione kawałkami suszonej żurawiny.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email