Ciąg dalszy deserowych przygód z kaszą manną. Deser pół na pół! Kasza te jest bardzo lekkostrawna, dobrze zaspokaja głód – nic bardziej pożądanego w różnego rodzaju dietach. Choć jej kaloryczność na pierwszy rzut oka może zaszokować, pamiętajmy że jest ona podawana dla suchego produktu – zwiększa swoją objętość, dzięki czemu nie zjadamy jej bardzo dużo. Jej wartości odżywcze sprawiają, że warto wprowadzić jej do swojego jadłospisu – nawet kiedy się odchudzamy – zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, a także jako jedyna kasza zawiera dużą ilość jodu!
Ja osobiście za nią przepadam – nie zależnie czy na śniadanie, deser czy kolację, z sokami owocowymi czy musami, z kakao i cynamonem – i zdecydowanie polecam każdemu jeść ją, chociaż raz na jakiś czas.
Składniki na deser pół na pół:
- 2 średnie jabłka
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka kaszy manny
- 0,5 szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
- 0,5 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
- Mus przygotowujemy według tego przepisu (w skrócie jabłka rozgotowujemy z żurawiną i sokiem z cytryny).
- Mleko z kakao w rondelku doprowadzamy do wrzenia.
- Wsypujemy łyżkę kaszy manny – cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki!
- Ugotowaną kaszę wkładamy do pucharka, z tej ilości składników wszystko idealnie zmieściło się w moim pucharku.
- Na wierzch wykładamy mus jabłkowo-żurawinowy.
- Podajemy przyozdobione kawałkami suszonej żurawiny.
Smacznego!