Jeden z wymysłów inspirowanych programami kulinarnymi oraz tym jak bardzo lubię ryż. U mnie ryż nigdy się nie zmarnuje, uwielbiam go pod każdą postacią i co rusz wymyślam kolejne kombinacje. Tym razem szybki deser ryżowy z resztek ryżu z obiadu. Proporcje są tutaj zupełnie dowolne, „przepis” można łatwo i bez konsekwencji modyfikować, dostosowując go do siebie.
Składniki na szybki deser ryżowy:
- ryż
- serek homogenizowany waniliowy lub jogurt naturalny
- ulubiona marmolada lub kwaskowaty dżem
Przygotowanie:
- Początek przepisu zależy od tego czy dopiero gotujemy ryż na świeżo czy mamy jakieś pozostałości z innych dań.
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak bez dodatku soli.
- Studzimy świeży ryż lub wyciągamy z lodówki ryż pozostały z innego dania.
- Układamy na dnie miseczki.
- Następnie polewamy serkiem homogenizowanym.
- Na wierzch układamy czubatą łyżeczkę marmolady lub ulubionego dżemu – ja użyłam dżemu z czarnych porzeczek, który idealnie kontrastował ze słodkim serkiem.
Wskazówki:
Do przygotowania takiego deseru możemy użyć dowolnego ryżu, serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego i swoich ulubionych dodatków. Warto też posypać go z wierzchu odrobiną posiekanych orzechów lub dowolnych pestek czy nasion. Tak przygotowany deser będzie szybkim i wartościowym posiłkiem.
Smacznego!