Postanowiłam wprowadzić raz na jakiś czas kaszę do mojej diety. Ale kto powiedział, że kasza musi być nudna? Dzisiaj kasza manna w nietypowym wydaniu, bo deser z kaszy manny – lekko kwaskowaty, słodki i porcja zdrowych owoców, zachęcam do spróbowania! Idealna, żeby choć trochę przedłużyć ten walentynkowy klimat.
Składniki na deser z kaszy manny:
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jabłko
- odrobina wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy.
- Gdy sok zacznie wrzeć powoli wsypujemy 2 łyżki kaszy manny ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
- Gotujemy do zgęstnienia masy na tyle, by dalej można było ją swobodnie nałożyć do naczynia. Jeśli porobiły się grudki całą masę można zmiksować blenderem – ja napotkałam właśnie taki problem.
- W tym samym czasie zagotowujemy mleko z kakao.
- Gdy się zagotuje dodajemy 2 łyżki kaszy i gotujemy aż masa zgęstnieje, dosładzamy do smaku 2 łyżeczkami cukru.
- Jabłko myjemy, obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki.
- Do rondelka nalewamy odrobinę wody by przykryła dno garnuszka.
- Wrzucamy pokrojone jabłka, odrobinę cukru jeśli jabłka są mało słodkie (moje były na tyle słodkie, że nie było takiej potrzeby), cynamon i podduszamy chwilę pod przykryciem.
- Po kilku minutach zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jabłuszka, rozdrabniając je łyżką lub widelcem, aż powstanie mus.
- W przygotowanym pucharku układamy warstwami: kakaową kaszę mannę, pomarańczową kaszę, kakaową kaszę i na wierzch wykładamy mus jabłkowy. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego! : D
Deser z kaszy manny | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]