Postanowiłam wprowadzić raz na jakiś czas kaszę do mojej diety. Ale kto powiedział, że kasza musi być nudna? Dzisiaj kasza manna w nietypowym wydaniu, bo deser z kaszy manny – lekko kwaskowaty, słodki i porcja zdrowych owoców, zachęcam do spróbowania! Idealna, żeby choć trochę przedłużyć ten walentynkowy klimat.

 

Składniki na deser z kaszy manny:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jabłko
  • odrobina wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy.
  • Gdy sok zacznie wrzeć powoli wsypujemy 2 łyżki kaszy manny ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
  • Gotujemy do zgęstnienia masy na tyle, by dalej można było ją swobodnie nałożyć do naczynia. Jeśli porobiły się grudki całą masę można zmiksować blenderem – ja napotkałam właśnie taki problem.
  • W tym samym czasie zagotowujemy mleko z kakao.
  • Gdy się zagotuje dodajemy 2 łyżki kaszy i gotujemy aż masa zgęstnieje, dosładzamy do smaku 2 łyżeczkami cukru.
  • Jabłko myjemy, obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki.
  • Do rondelka nalewamy odrobinę wody by przykryła dno garnuszka.
  • Wrzucamy pokrojone jabłka, odrobinę cukru jeśli jabłka są mało słodkie (moje były na tyle słodkie, że nie było takiej potrzeby), cynamon i podduszamy chwilę pod przykryciem.
  • Po kilku minutach zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jabłuszka, rozdrabniając je łyżką lub widelcem, aż powstanie mus.
  • W przygotowanym pucharku układamy warstwami: kakaową kaszę mannę, pomarańczową kaszę, kakaową kaszę i na wierzch wykładamy mus jabłkowy. Można podawać na ciepło lub na zimno.

deser z kaszy manny

deser

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email