Szybki deser, który równie dobrze może być i zdrowym śniadaniem – gorąco polecam taki dietetyczny pudding chia! Zdrowo, szybko i przede wszystkim pysznie!
Składniki na dietetyczny pudding chia:
- 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 3/4 szklanki mleka
- migdały
- pestki granatu
- syrop klonowy/miód
- 1 jabłko
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- W miseczce/szklance/słoiku zalewamy mlekiem 2 łyżki nasion chia, dokładnie mieszamy.
- Miksturę odstawiamy na noc do lodówki do napęcznienia.
- Po jakimś czasie kiedy nasionka lekko napęcznieją dobrze je jest przemieszać, nie jest to jednak konieczne.
- Następnego dnia przygotowania zaczynamy od owoców. Jabłko dokładnie myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze cząstki.
- Miksujemy blenderem na gładką masę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Z granatu wydłubujemy pesteczki (metod jest kilka, żadna u mnie nie była jeszcze na tyle skuteczna, żeby warto było się nie chwalić – jeśli macie jakiś niezawodny sposób piszcie w komentarzach!).
- Migdały siekamy na mniejsze kawałki.
- Pudding chia wyciągamy z lodówki (można to zrobić wcześniej, żeby się zagrzał), dodajemy syrop klonowy lub miód do smaku (można pominąć), mieszamy.
- Na wierzch układamy jabłka, granat i posypujemy posiekanymi migdałami.
Wskazówki:
Jako śniadanie najlepiej przygotowywać taki pudding chia wieczorem, dzień wcześniej, jeśli ma być deserem wystarczy przygotować je na kilka godzin przed podaniem. Nasionka muszą dobrze napęcznieć, a do tego potrzebują czasu.
Smacznego! : )
Bea
Hej, świetny przepis, właśnie mam zamiar wypróbować 😀 Twój pudding wygląda na zdjęciu bardzo apetycznie. Mój sposób na granat to przekrojenie go na pół w poprzek (tzn. nie wzdłuż szypułek) i walenie w taką połówkę łyżką z każdej strony. Ziarenka wypadają jak szalone i w kilka minut mam gotowy owoc. W granat walimy oczywiście nad miską, przy okazji wypływa mnóstwo soku i szkoda, żeby się zmarnował. Pomysł wynaleziony na youtube. Pozdrawiam, Bea 🙂
Chaotyczna
Dziękuję bardzo. 🙂 Taki pudding to genialna sprawa, sama chyba zrobię na jutrzejsze śniadanie w innej wariacji smakowej. 😀 Widziałam gdzieś taki pomysł ale granat na którym próbowałam bardzo się opierał takiej metodzie i… wypadły dwa ziarenka! 😉 Cóż, może spróbuję jeszcze na innej sztuce, może będzie łatwiej. 🙂 Dziękuję bardzo za patent! 🙂
Pozdrawiam gorąco! 🙂
Dietetyczny pudding chia | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]