Przyznam szczerze, że sam pomysł wykonania takiego dipu już wydał mi się dziwny. Zrobiłam go znacznie mniej, ponieważ było to dla mnie dość dziwne połączenie smaków i nie do końca byłam do niego przekonana. Już po zmiksowaniu składników przekonałam się jak bardzo się myliłam. Ten dip rzodkiewkowy jest bardzo dobry, lekki i delikatnie mięsny w smaku. Coś czarującego! Nie sądziłam, że rzodkiewki można przygotowywać na tyle ciekawych sposobów!
Składniki na dip rzodkiewkowy:
- 100 g polędwicy drobiowej
- 120 g chudego sera twarogowego
- 1 pęczek rzodkiewki
- sól, pieprz
- jeśli ktoś woli bardziej rozrzedzony dip można dodać jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Rzodkiewki dokładnie myjemy, odkrawamy liście i ogonki. Liście można odłożyć na później i użyć do przygotowania pesto z rzodkiewki.
- Polędwicę kroimy na mniejsze kawałki.
- Twaróg kruszymy i wkładamy do wysokiego naczynia blendera lub do malaksera.
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
- W razie potrzeby rozrzedzamy jogurtem naturalnym lub mlekiem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Schładzamy przez około 1 godzinę przed podaniem dla możliwie najlepszego smaku.
Więcej propozycji na dodatki do kanapek tutaj oraz tutaj.
Smacznego!