Przyznam szczerze, że sam pomysł wykonania takiego dipu już wydał mi się dziwny. Zrobiłam go znacznie mniej, ponieważ było to dla mnie dość dziwne połączenie smaków i nie do końca byłam do niego przekonana. Już po zmiksowaniu składników przekonałam się jak bardzo się myliłam. Ten dip rzodkiewkowy jest bardzo dobry, lekki i delikatnie mięsny w smaku. Coś czarującego! Nie sądziłam, że rzodkiewki można przygotowywać na tyle ciekawych sposobów!

Składniki na dip rzodkiewkowy:

  • 100 g polędwicy drobiowej
  • 120 g chudego sera twarogowego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • sól, pieprz
  • jeśli ktoś woli bardziej rozrzedzony dip można dodać jogurt naturalny

Przygotowanie:

  • Rzodkiewki dokładnie myjemy, odkrawamy liście i ogonki. Liście można odłożyć na później i użyć do przygotowania pesto z rzodkiewki.
  • Polędwicę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Twaróg kruszymy i wkładamy do wysokiego naczynia blendera lub do malaksera.
  • Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
  • W razie potrzeby rozrzedzamy jogurtem naturalnym lub mlekiem.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Schładzamy przez około 1 godzinę przed podaniem dla możliwie najlepszego smaku.

 

 

Więcej propozycji na dodatki do kanapek tutaj oraz tutaj.

Smacznego!