Okej, fanom kurczaka (i burgerów) nie trzeba powtarzać jak fajne jest przygotowanie takiego zestawu w domowym zaciszu! Po pierwsze takie danie wychodzące z Waszej własnej kuchni jest o wiele zdrowsze niż kupione w popularnym, sieciowym fast foodzie. Po drugie – możecie do środka włożyć co tylko Wam się żywnie podoba. Nie musicie już narzekać na cebulę lub zbyt małą ilość sałaty – teraz to Wy będziecie decydować co dokładnie znajdzie się w środku, przygotowując te domowe kurczakburgery! : )
Składniki (na 4 domowe kurczakburgery):
- bułki do burgerów (kupione lub domowe)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta lub rozdrobnione płatki kukurydziane
- przyprawa do kurczaka
- olej
- sałata
- 1 pomidor
- 1 papryka
- ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 4 plastry żółtego sera
- ketchup
- musztarda
Przygotowanie:
- Mimo, że lista składników może przytłaczać to przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy – najpierw wzdłuż na 2 cienie filety, następnie w poprzek – żeby powstały 4 w miarę równe kotlety.
- Przyprawiamy ulubioną przyprawą lub mieszanką przypraw, solą oraz pieprzem.
- Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w głębokim talerzu.
- Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą lub rozdrobnione płatki kukurydziane.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
- Kurczaka maczamy najpierw w jajku, następnie obtaczamy w bułce, dokładnie pokrywając cały kawałek mięsa. Żeby mięso było dokładnie obtoczone można ten krok powtórzyć.
- Smażymy na średnim ogniu na brązowozłoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu kotletów można odsączyć kładąc mięso na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy.
- Pomidora, cebulę, ogórka kroimy w plastry.
- Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, oczyszczamy i kroimy ją w paseczki.
- Bułki przekrawamy na pół – jedną połowę smarujemy ketchupem, następnie drugą musztardą.
- Na spodniej części bułki układamy kolejno: sałatę, kotlet z kurczaka, plaster lub dwa żółtego sera, plaster lub dwa pomidora, paprykę, cebulę oraz ogórka konserwowego. Następnie przykrywamy drugą połową bułki.
Wskazówki:
Na koniec tak przygotowanego burgera możemy podgrzać na patelni/w piekarniku/na grillu lub w mikrofali aż żółty ser ładnie się rozpuści. Najlepiej smakują ciepłe, w towarzystwie dobrego, świeżo wyciśniętego soku.
Smacznego! : )
Lena
Poproszę takiego dużego! 🙂
Chaotyczna
Proszę bardzo, zapraszam! 😀