Okej, fanom kurczaka (i burgerów) nie trzeba powtarzać jak fajne jest przygotowanie takiego zestawu w domowym zaciszu! Po pierwsze takie danie wychodzące z Waszej własnej kuchni jest o wiele zdrowsze niż kupione w popularnym, sieciowym fast foodzie. Po drugie – możecie do środka włożyć co tylko Wam się żywnie podoba. Nie musicie już narzekać na cebulę lub zbyt małą ilość sałaty – teraz to Wy będziecie decydować co dokładnie znajdzie się w środku, przygotowując te domowe kurczakburgery! : )

Składniki (na 4 domowe kurczakburgery):

  • bułki do burgerów (kupione lub domowe)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta lub rozdrobnione płatki kukurydziane
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • sałata
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry żółtego sera
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

  • Mimo, że lista składników może przytłaczać to przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy – najpierw wzdłuż na 2 cienie filety, następnie w poprzek – żeby powstały 4 w miarę równe kotlety.
  • Przyprawiamy ulubioną przyprawą lub mieszanką przypraw, solą oraz pieprzem.
  • Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w głębokim talerzu.
  • Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą lub rozdrobnione płatki kukurydziane.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
  • Kurczaka maczamy najpierw w jajku, następnie obtaczamy w bułce, dokładnie pokrywając cały kawałek mięsa. Żeby mięso było dokładnie obtoczone można ten krok powtórzyć.
  • Smażymy na średnim ogniu na brązowozłoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu kotletów można odsączyć kładąc mięso na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy.
  • Pomidora, cebulę, ogórka kroimy w plastry.
  • Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, oczyszczamy i kroimy ją w paseczki.
  • Bułki przekrawamy na pół – jedną połowę smarujemy ketchupem, następnie drugą musztardą.
  • Na spodniej części bułki układamy kolejno: sałatę, kotlet z kurczaka, plaster lub dwa żółtego sera, plaster lub dwa pomidora, paprykę, cebulę oraz ogórka konserwowego. Następnie przykrywamy drugą połową bułki.

Wskazówki:

Na koniec tak przygotowanego burgera możemy podgrzać na patelni/w piekarniku/na grillu lub w mikrofali aż żółty ser ładnie się rozpuści. Najlepiej smakują ciepłe, w towarzystwie dobrego, świeżo wyciśniętego soku.

kurczakburgery

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email