Domowe podpłomyki, czyli krucha przekąska. Słona lub o neutralnym smaku. Moja mama jest zdecydowanie miłośnikiem tego typu przekąsek i to głównie z myślą o niej powstał dzisiejsze podpłomyki. Ja jednak pozostanę miłośnikiem „macy”.

Składniki na domowe podpłomyki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (orientacyjnie)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą.
  • Wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 5 części.
  • Cienko rozwałkowujemy i smażymy/suszymy na rozgrzanej, suchej patelni.
  • Smażymy do pojawienia się bąbli, wtedy odwracamy i dosmażamy chwilę z drugiej strony.

Wskazówki:

Tak przygotowane podpłomyki można posypać starty żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku nastawionym na grzanie górnej grzałki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email