Domowe podpłomyki, czyli krucha przekąska. Słona lub o neutralnym smaku. Moja mama jest zdecydowanie miłośnikiem tego typu przekąsek i to głównie z myślą o niej powstał dzisiejsze podpłomyki. Ja jednak pozostanę miłośnikiem „macy”.
Składniki na domowe podpłomyki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody (orientacyjnie)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą.
- Wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto dzielimy na 5 części.
- Cienko rozwałkowujemy i smażymy/suszymy na rozgrzanej, suchej patelni.
- Smażymy do pojawienia się bąbli, wtedy odwracamy i dosmażamy chwilę z drugiej strony.
Wskazówki:
Tak przygotowane podpłomyki można posypać starty żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku nastawionym na grzanie górnej grzałki.
Smacznego!