Mój codzienny, najlepszy, chlebek pszenny na zakwasie. 🙂 Ja przygotowuję go na zakwasie z mąki żytniej pełnoziarnistej, taki smakuje nam w domu najbardziej. Warto przygotować go także z ulubionymi dodatkami – suszoną żurawiną, pestkami dyni, słonecznika lub czarnuszką.
Składniki na chleb na zakwasie:
- 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 230 ml letniej wody
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 10 g soli
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Mąkę, wodę, sól i aktywny zakwas mieszamy w misce do połączenia składników. Odstawiamy na około 10 minut.
- Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez 5-10 minut, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.
- 2-3 razy w odstępach 30 minutowych rozciągamy i składamy ciasto w misce.
- Zwilżoną dłonią łapiemy brzeg ciasta między palce a kciuk – jak w szczypce. Rozciągamy je ku górze, następnie nakładamy na siebie, powtarzamy kilkukrotnie.
- Tak przygotowany chleb na zakwasie przykrywamy folią i odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat do wstępnego formowania.
- Z ciasta formujemy kulę, posypujemy lekko mąką i przykrywamy. Następnie odstawiamy na kolejne 10 minut, żeby odpoczęło.
- Koszyk do wyrastania ciasta oprószyć dokładnie mąką.
- Ciasto odwrócić omączoną stroną do blatu, lekko rozciągnąć na boki.
- 1/3 ciasta złożyć do środka, to samo z przeciwległym brzegiem.
- Krótszy bok zwinąć jak roladę formując bochenek.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do koszyka, posypać mąką, przykryć folią i wstawić do lodówki na około 12h do garowania.
- Piekarnik nagrzewamy razem z żeliwnym garnkiem do 250°C.
- Chleb wyciągamy z lodówki, układamy na wierzchu kawałek papieru do pieczenia, następnie szybkim ruchem odwracamy koszyczek, żeby wyjąć bochenek.
- Opcjonalnie chleb nacinamy żyletką.
- Pieczemy 20 minut pod przykryciem w 250°C.
- Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę z naczynia i dopiekamy 15-20 minut w 230°C.
- Gotowy, dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk przy pukaniu w spód.
- Chlebek studzimy na kratce i przechowujemy najlepiej w lnianym woreczku.
Wskazówki:
Polecam wypróbować różne dodatki smakowe, jak suszoną żurawinę, pestki dyni czy czarnuszkę. Takie bazowe ciasto jest idealną propozycją wyjściową do kuchennych eksperymentów. 🙂
Smacznego! 😀