Drożdżówki sprawdzają się zawsze – tym razem postawiłam na nadzienie i dodatek rodzynek, co sprawiły, że bułeczki wyszły mniej suche i zdecydowanie słodkie.

Składniki (na drożdżówki z rodzynkami – 16 bułeczek):

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30-45 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rodzynki

Nadzienie:

  • biały ser
  • 1-2 żółtka (zależnie od ilości sera)
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

  • Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.
  • Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki.
  • Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Po tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru.
  • Następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka.
  • Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy.
  • Kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło i rodzynki (możemy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut, będą wtedy bardziej miękkie).
  • Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5 minut.
  • Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości.
  • W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy ser – biały ser dokładnie mieszamy widelcem z żółtkiem i cukrem (jeśli wolicie, całość możecie szybko zmiksować).
  • Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić i uformować bułeczki.
  • Ciasto dzielimy na 16 równych części (kroimy nożem lub rwiemy – tak jest najwygodniej).
  • Z każdej części formujemy gruby, okrągły placek, następnie na środek każdego placuszka wykładamy około łyżeczki przygotowanego wcześniej białego sera i zlepiamy całość u góry.
  • Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
  • Uformowane bułeczki przykrywamy, na koniec odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia.
  • Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką.
  • Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na kratce.

Wskazówki:

Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek. Jeśli nie macie wystarczająco ciepłego miejsca bez przeciągów można użyć piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do około 40 stopni Celsjusza i wyłączamy. Wstawiamy ciasto i przy zamkniętych drzwiczkach będzie miało odpowiednią temperaturę przez cały czas wyrastania.

drożdżówki

drożdżówki

 

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email