Drożdżówki sprawdzają się zawsze – tym razem postawiłam na nadzienie i dodatek rodzynek, co sprawiły, że bułeczki wyszły mniej suche i zdecydowanie słodkie.
Składniki (na drożdżówki z rodzynkami – 16 bułeczek):
- 550 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 30-45 g masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- rodzynki
Nadzienie:
- biały ser
- 1-2 żółtka (zależnie od ilości sera)
- cukier (do smaku)
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
- Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.
- Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki.
- Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru.
- Następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka.
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy.
- Kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło i rodzynki (możemy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut, będą wtedy bardziej miękkie).
- Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5 minut.
- Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości.
- W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy ser – biały ser dokładnie mieszamy widelcem z żółtkiem i cukrem (jeśli wolicie, całość możecie szybko zmiksować).
- Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić i uformować bułeczki.
- Ciasto dzielimy na 16 równych części (kroimy nożem lub rwiemy – tak jest najwygodniej).
- Z każdej części formujemy gruby, okrągły placek, następnie na środek każdego placuszka wykładamy około łyżeczki przygotowanego wcześniej białego sera i zlepiamy całość u góry.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
- Uformowane bułeczki przykrywamy, na koniec odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia.
- Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką.
- Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na kratce.
Wskazówki:
Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek. Jeśli nie macie wystarczająco ciepłego miejsca bez przeciągów można użyć piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do około 40 stopni Celsjusza i wyłączamy. Wstawiamy ciasto i przy zamkniętych drzwiczkach będzie miało odpowiednią temperaturę przez cały czas wyrastania.
Smacznego!