Eklerki to coś co lubię od dziecka. : ) Nie szaleję za nimi jakoś specjalnie ale są smaczne. : ) Z tym przepisem wiąże się kilka zabawnych historii, żeby przygotować dla Was zdjęcia przepis robiłam dwa razy – z pośpiechu pewne błędy przyczyniły się do klęski kremu, choć powinien być prosty jak budowa cepa. ; ) Dlatego moje eklerki na zdjęciu mają podejrzanie jasne nadzienie – nie starczyło mi składników ani czasu, zamiast kremu wrzuciłam w środek bitą śmietanę. : ) Gwarantuję jednak, ze krem budyniowy z tego przepisu jest pyszny, słodki i zdecydowanie WARTO go zrobić! : D
Robiliście kiedyś w domu eklerki czy lubicie/jecie „kupne”? : )
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka maki
- 5 jajek
Krem:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1-2 łyżki cukru
- 375 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- cukier puder lub czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto parzone – masło roztapiamy w rondelku, kiedy całkowicie się rozpuści dolewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującego płynu wsypujemy mąkę, zmniejszamy gaz i całość dokładnie mieszamy (ucieramy) drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie, lśniące, bez grudek i będzie samo odchodziło od brzegów rondelka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Całkowicie wystudzone ciasto miksujemy dodając po kolei po jednym jajku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wyciskamy na blachę paski ciasta o długości około 7 cm, przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 2 cm lub torebką foliową z obciętym rogiem. Eklerki pieczemy w 200ºC przez 20-25 minut, na złoto. Gotowe eklerki studzimy na kratce.
W rondelku zagotowujemy większość mleka – zostawiając około 1/2 szklanki. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy chwilę aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy do niego po 1 łyżce budyniu jednocześnie całość dokładnie miksując.
Eklerki przecinamy na pół w poziomie, do środka nakładamy krem budyniowy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Smacznego! : )
Czaplencja
Przepysznie to wygląda 🙂
Czaplencja
Mmmm, apetycznie wyglądają 🙂 chyba w tym roku skuszę się i zrobię 🙂
Chaotyczna
Dziękuję. 🙂 Zdecydowanie polecam, są pyszne! 😀
Eklerki z kremem budyniowym | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]