Frużelina wiśniowa to bardzo szybka w przygotowaniu, banalnie prosta alternatywa dla klasycznych dżemów. Frużelina to przetwór owocowy (z dowolnych owoców), który ma konsystencję żelu – tak przygotowane owoce są świetnym dodatkiem zarówno do naleśników, placków czy gofrów. Domową frużeliną możemy smarować kanapki, a także dodawać do domowych ciast. Jej użycie jest bardzo wszechstronne – tak jak dżemów. Dzisiaj postanowiłam zrobić mały eksperyment i wykorzystać je do wypełnienia pierogów, a efekty tego eksperymentu zobaczycie TUTAJ. Do przygotowania domowej frużeliny idealnie nadadzą się zarówno świeże jak i mrożone owoce.

 

Składnikina (frużelina wiśniowa):

  • 700 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • około 5 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki i umieszczamy w rondelku lub garnku o grubym dnie.
  • Owoce posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, żeby puściły sok.
  • Po tym czasie ustawiamy rondelek na średnim gazie i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając.
  • Wiśnie trzeba pogotować około 7-10 minut, mieszając żeby się nie przypaliły. Po tym czasie owoce powinny być miękkie ale nie rozpadać się.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie, następnie cały czas mieszając wlewamy do zagotowanych owoców.
  • Jeśli wolicie bardziej płynną frużelinę wystarczy dodać 1 łyżeczkę mąki, jeśli potrzebujecie bardziej zwartej konsystencji można dodać nawet 2 łyżeczki mąki.
  • Frużelinę szybko zagotowujemy, wyłączamy palnik.
  • Gorącą możemy nakładać od razu do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.

Wskazówki:

Frużelinę możecie zrobić z dowolnej ilości owoców – ilość cukru można dostosować “do smaku”. Do moich dojrzałych wiśni najlepsza wyszła w proporcji 1,5 łyżeczki cukru/ksylitolu na 100 g wiśni.

Proporcje mąki ziemniaczanej zależą od tego jak bardzo gęstą frużelinę chcemy uzuskać.

frużelina wiśniowa

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email