Frytki lubi wiele ludzi, niestety te tradycyjnie przygotowywane kąpane są w głębokim tłuszczu przez co nie są najzdrowsze. Ja dzisiaj przedstawiam zdrową alternatywną propozycję – frytki odchudzone!
Składniki na frytki odchudzone:
- ziemniaki
- olej/oliwa
- przyprawy
- mąka kukurydziana
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy.
- Następnie kroimy w słupki – najlepiej, żeby wszystkie były zbliżone grubością, wtedy mamy pewność, że w trakcie pieczenia upieką się równomiernie. W przeciwnym wypadku niektóre frytki mogą pozostać surowe, a inne zacząć się przypadać.
- Pokrojone ziemniaki spryskujemy olejem (w wersji bardziej dietetycznej moczymy chwilę w wodzie).
- Mąkę kukurydzianą mieszamy z ulubionymi przyprawami (ja proponuję sól oraz paprykę; świetnie sprawdzą się również zioła).
- Frytki możemy posypać z wierzchu powstałą mieszanką lub też zamknąć przyprawy w woreczku strunowym i stopniowo wrzucając do niego słupki potrząsać nim, aż ziemniaki w całości pokryją się przyprawami.
- Tak przygotowane frytki rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC.
- Powinny się piec około 30 minut, trzeba mieć jednak nad nimi kontrolę bo wiele zależy tutaj od piekarnika.
Wskazówki:
Podajemy na ciepło lub zimno, z ulubionymi sosami, ketchupem, jako dodatek do obiadu, bądź samodzielną przekąskę.
Smacznego!
Akcesoria kuchenne na wielkanoc
w jakim celu mąka kukurydziana?
Chaotyczna
Dzięki mące kukurydzianej frytki są bardziej chrupiące. 🙂 Oczywiście można ją pominąć – ja przygotowuję je w takiej wersji i dlatego podałam taki przepis. 🙂