Dlaczego w stylu francuskim? We Wrocławiu nasza ulubiona francuska “śniadaniownia” podaje podobne grzanki – to jest ten rodzaj nie słodkiego śniadania na ciepło, które uwielbiam!  Tak przygotowana grzanka z awokado jest sycącą i zdrową propozycją śniadaniową, która z pewnością napełni Wasz żołądek i doda energii na długi czas – idealnie sprawdzi się zarówno zimą, kiedy częściej jemy tego typu ciepłe śniadania, jak i wiosną, kiedy wszystkie warzywa będą świeże i pełne wspaniałego smaku! Gorąco polecam w wolny poranek poświęcić chwilę czasu i przygotować coś takiego – pozytywne rozpoczęcie dnia takim miłym akcentem zawsze dodaje nam więcej energii i dobrego humoru do działania.

Składniki (1 grzanka z awokado ze zdjęcia):

  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa
  • 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie, ja pominęłam)
  • kilka plasterków awokado
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 plaster dobrego, żółtego sera
  • 2 plastry pomidora
  • 1 jajko
  • sos czosnkowo-koperkowy (opcjonalnie)
  • koperek
  • opcjonalnie natka pietruszki – ja chwilowo nie miałam : )

Przygotowanie:

  • Przygotowanie śniadania rozpoczynamy od zarumienienia pieczywa. Można to zrobić według preferowanej formy w opiekaczu, tosterze i tego typu sprzętach lub na patelni. Opcjonalnie chlebek podsmażyć można na odrobinie masła, ja postawiłam na grillowanie chleba na suchej patelni, dzięki czemu śniadanie nie było zbyt tłuste.
  • Awokado przecinamy na pół, następnie kroimy w plastry – na 1 porcję wedle uznania, ja dałam około 3-4 plasterki).
  • Rukolę i pomidora dokładnie myjemy, pomidora kroimy w plasterki – wedle uznania.
  • Rukolę odsączamy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
  • Jajko gotujemy tak jak lubimy najbardziej. Ja proponuję, żeby żółtko pozostało płynne, wtedy na talerzu idealnie połączy wszystkie składniki, a kanapka nie będzie oklepana lub sucha. Można je ugotować w koszulce lub łatwiej (jak u mnie) na miękko.
  • Na zarumienionej grzance układamy kolejno: plastry awokado, rukolę, żółty ser, pomidora oraz jajko.
  • Całość polewamy sosem czosnkowo-koperkowym lub sosem holenderskim, co idealnie wpasuje się w smaki na talerzu.
  • Całość dekorujemy natką pietruszki i koperkiem.

Wskazówki:

Jeśli lubicie, taką kanapkę śmiało można podać z dobrej jakości polędwicą, boczkiem, pieczenią lub na przykład szynką parmeńską – ja tego dnia zdecydowałam się na wersję bezmięsną ale z pewnością jeszcze pojawi się kilka grzankowych wariacji na blogu, bo uwielbiam takie eksperymenty.

grzanka

grzanka

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email