Taki irlandzki chleb na sodzie to zdecydowanie propozycja dla osób, którym nie przeszkadza sodowy posmak. Bo tak jak proziaki, ten chleb wykonany jest na sodzie. Mi zdecydowanie pasuje jego struktura i smak, uważam że warto go spróbować chociaż raz w życiu! 🙂 Dlaczego irlandzki chleb sodowy? Dlatego, że tradycyjnie właśnie z tych regionów ten wypiek pochodzi.
Składniki na irlandzki chleb na sodzie:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 ml maślanki lub kefiru
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Suche składniki mieszamy ze sobą w misce.
- Do suchych składników dodajemy posiekane miękkie masło oraz maślankę, następnie mieszamy wszystko szybko do połączenia składników.
- Tego typu wypieków nie wyrabiamy długo – im szybciej wymieszamy składniki tym lepiej.
- Formujemy bochenek wedle uznania (okrągły lub podłużny) oraz nacinamy.
- Chlebek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 190°C. Uderzony od spodu bochenek powinien wydawać głuchy dźwięk.
- Gotowy irlandzki chleb na sodzie studzimy na kratce.
Smacznego! 🙂