Taki irlandzki chleb na sodzie to zdecydowanie propozycja dla osób, którym nie przeszkadza sodowy posmak. Bo tak jak proziaki, ten chleb wykonany jest na sodzie. Mi zdecydowanie pasuje jego struktura i smak, uważam że warto go spróbować chociaż raz w życiu! 🙂 Dlaczego irlandzki chleb sodowy? Dlatego, że tradycyjnie właśnie z tych regionów ten wypiek pochodzi. 

Składniki na irlandzki chleb na sodzie:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej
  • 500 ml maślanki lub kefiru

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Suche składniki mieszamy ze sobą w misce.
  • Do suchych składników dodajemy posiekane miękkie masło oraz maślankę, następnie mieszamy wszystko szybko do połączenia składników.
  • Tego typu wypieków nie wyrabiamy długo – im szybciej wymieszamy składniki tym lepiej.
  • Formujemy bochenek wedle uznania (okrągły lub podłużny) oraz nacinamy.
  • Chlebek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 190°C. Uderzony od spodu bochenek powinien wydawać głuchy dźwięk.
  • Gotowy irlandzki chleb na sodzie studzimy na kratce.

irlandzki chleb na sodzie

Smacznego! 🙂

Print Friendly, PDF & Email