Choć miłośnikiem „mikrofalówkowych” dań nie jestem to jabłka pieczone w mikforalówce w taki sposób to świetny pomysł na błyskawiczny, mało wymagający i ciepły deser. Chcesz być na bieżąco z tego typu przepisami? Zapraszam na Facebooka – Chaotyczna Kuchnia!

Składniki (na 2 jabłka pieczone w mikrofalówce):

  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (dla diabetyków: zamiast cukru ksylitol lub erytrytol)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczki masła (można dać dowolny, np. olej kokosowy)
  • kilka kawałeczków suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne zostawiając spody jabłek.
  • W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
  • Mieszankę nakładamy łyżeczką do środka jabłek, a na wierzchu układamy żurawinę i po łyżeczce masła.
  • Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy (w miseczce bez przykrycia też się uda!).
  • Pieczemy w mikrofali przez około 3,5-4 minuty aż jabłko będzie mięciutkie.
  • Odstawiamy do przestygnięcia na chwilę przed podaniem.

Wskazówki:

Do jabłka możemy włożyć dowolne owoce, moim zdaniem suszone pasują najbardziej ale innych wersji nie próbowałam.

jabłko

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email