Choć miłośnikiem „mikrofalówkowych” dań nie jestem to jabłka pieczone w mikforalówce w taki sposób to świetny pomysł na błyskawiczny, mało wymagający i ciepły deser. Chcesz być na bieżąco z tego typu przepisami? Zapraszam na Facebooka – Chaotyczna Kuchnia!
Składniki (na 2 jabłka pieczone w mikrofalówce):
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru brązowego (dla diabetyków: zamiast cukru ksylitol lub erytrytol)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczki masła (można dać dowolny, np. olej kokosowy)
- kilka kawałeczków suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne zostawiając spody jabłek.
- W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
- Mieszankę nakładamy łyżeczką do środka jabłek, a na wierzchu układamy żurawinę i po łyżeczce masła.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy (w miseczce bez przykrycia też się uda!).
- Pieczemy w mikrofali przez około 3,5-4 minuty aż jabłko będzie mięciutkie.
- Odstawiamy do przestygnięcia na chwilę przed podaniem.
Wskazówki:
Do jabłka możemy włożyć dowolne owoce, moim zdaniem suszone pasują najbardziej ale innych wersji nie próbowałam.
Smacznego!
Zdrowa żywność
Bardzo fajny przepis, robię podobnie, tylko nie w mikrofalówce, a w piekarniku.
Chaotyczna
Dziękuję. 🙂 Ja też zawsze robiłam w piekarniku ale lubię wersję z mikrofalówki bo jest szybsza. 🙂