Ciasto inspirowane wykonywanym w programie „Łatwe przepisy na wielki apetyt” ciastem pomarańczowym. : ) Bardzo wiosenny przepis, lekkie, pyszne ciasto zostało przeze mnie trochę zmodyfikowane według własnych potrzeb. : )
Przy okazji wykonywania tego ciasta pomyślałam, że muffinki w oparciu o ten przepis z dodatkiem skórki pomarańczowej i soku pomarańczowego musiałyby być pyszne. ; ) Z pewnością kiedyś spróbuję takiej wariacji – ostatnio jednak jak dla mnie już za dużo ciast z moim menu. ; )
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Suche składniki przesiewamy, łączymy ze sobą dokładnie w jednej misce. Mokre składniki miksujemy razem w drugiej misce. Dosypujemy suche składniki do mokrych i całość szybko miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałeczki, dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
W oryginale ciasto pieczone było w tortownicy o średnicy 20 cm, zdecydowanie polecam taką formę, ponieważ będzie najładniej wyrośnięte. 🙂 Ja piekłam w tortownicy 26 cm, ponieważ innej nie miałam pod ręką i ciasto jest ładne, pyszne ale lekko płaskie. 😉
Ciasto pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut (w tortownicy 26 cm wystarczy około 15 minut).
Smacznego! : D
Jogurtowe ciasto cytrynowe | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]