Przepyszne małe „co nieco”. Błyskawiczny jogurtowy deser w sam raz do przekąszenia po obiedzie, na podwieczorek lub drugie śniadanie. Zdrowe, smaczne i wcale nie tak kaloryczne jak by się mogło wydawać! : ) Dodatkowo można odchudzić jeszcze ten deser. Wystarczy zrezygnować z bitej śmietany i herbatników maślanych, na rzecz pełnoziarnistego odpowiednika.
Składniki na jogurtowy deser (6 porcji):
- 200 g herbatników maślanych kakaowych
- 400 g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcemy słodszy deser)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g owoców
Opcjonalnie:
- 6 łyżek bitej śmietany
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Herbatniki kruszymy. Można to zrobić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego, owinąć ściereczką tworząc sakiewkę, i rozbić. W tym celu możemy użyć na przykład tłuczka do mięsa lub wałka. Dzięki temu będziemy mieli kontrolę nad tym jakiej wielkości kawałki uzyskamy.
- Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- W pucharkach układamy warstwami: herbatniki, jogurt, owoce.
Wskazówki:
Można podawać udekorowany łyżką bitej śmietany. Na koniec posypujemy startą czekoladą i układamy listek mięty. Deser można schłodzić w lodówce przed podaniem lub podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!