Przepyszne małe „co nieco”. Błyskawiczny jogurtowy deser w sam raz do przekąszenia po obiedzie, na podwieczorek lub drugie śniadanie. Zdrowe, smaczne i wcale nie tak kaloryczne jak by się mogło wydawać! : ) Dodatkowo można odchudzić jeszcze ten deser. Wystarczy zrezygnować z bitej śmietany i herbatników maślanych, na rzecz pełnoziarnistego odpowiednika. 

Składniki na jogurtowy deser (6 porcji):

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych
  • 400 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcemy słodszy deser)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g owoców
Opcjonalnie:
  • 6 łyżek bitej śmietany
  • 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  • Herbatniki kruszymy. Można to zrobić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego, owinąć ściereczką tworząc sakiewkę, i rozbić. W tym celu możemy użyć na przykład tłuczka do mięsa lub wałka. Dzięki temu będziemy mieli kontrolę nad tym jakiej wielkości kawałki uzyskamy.
  • Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  • W pucharkach układamy warstwami: herbatniki, jogurt, owoce.

Wskazówki:

Można podawać udekorowany łyżką bitej śmietany. Na koniec posypujemy startą czekoladą i układamy listek mięty. Deser można schłodzić w lodówce przed podaniem lub podawać od razu po przygotowaniu.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email