Kakaowe cupcakes! Przygotowane z prostego „murzynkowego” ciasta babeczki przyozdobione słodkim kremem mascarpone, czekoladą i świeżymi owocami zawsze będą hitem – eleganckie, przepyszne i w dodatku świetnie zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Zdecydowanie polecam – zarówno słodyczojadom, dzieciom jak i ciastoholikom takim jak mój tata. 🙂
Przepis został zmodyfikowany z przepisu na tort czekoladowy, który powstał z inspiracji znalezionych ma blogu mojewypieki.com. Wiem, dużo kremu mascarpone u mnie ostatnio – po prostu zakochałam się w tym kremie i nie mogę go sobie odmówić przy takich wypiekach jak torty czy babeczki.
Składniki na kakaowe cupcakes:
Ciasto:
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do pieczenia
- 175 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g serka mascarpone
- 1-1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- czekolada lub wiórki czekoladowe do ozdoby
- świeże owoce do przybrania babeczek – truskawki lub maliny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy, następnie odstawiamy na bok.
- W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem przez chwilę, aż do rozpuszczenia masła.
- Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
- Kolejno jajka i cukier miksujemy razem, aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut).
- Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy.
- Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką (jak na mój gust szybkie zmiksowanie całości by nie zaszkodziło, a oszczędziłoby mi masę nerwów nad tworzącymi się grudkami).
- Następnie gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 10 minut (do tzw. „suchego patyczka) w 170ºC.
- Gotowe, upieczone muffinki studzimy – można je przygotować dzień wcześniej, wtedy ciasto spokojnie odleży swoje.
- Przygotowując się do kremu mascarpone musimy dobrze schłodzić oba podstawowe składniki – śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Następnie przygotowujemy krem według podstawowego przepisu na krem mascarpone.
- Śmietanę ubijamy, dosładzamy, pod koniec ubijania i dodajemy serek.
- Na koniec na ostudzonych babeczkach rozsmarowujemy krem mascarpone i ścieramy nad nimi czekoladę, by delikatnie przyprószyć nią babeczki.
Wskazówki:
W krem można również wetknąć świeże owoce, żeby naszym babeczkom dodać trochę witamin.
Smacznego!