Kakaowe cupcakes!  Przygotowane z prostego „murzynkowego” ciasta babeczki przyozdobione słodkim kremem mascarpone, czekoladą i świeżymi owocami zawsze będą hitem – eleganckie, przepyszne i w dodatku świetnie zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Zdecydowanie polecam – zarówno słodyczojadom, dzieciom jak i ciastoholikom takim jak mój tata. 🙂

Przepis został zmodyfikowany z przepisu na tort czekoladowy, który powstał z inspiracji znalezionych ma blogu mojewypieki.com. Wiem, dużo kremu mascarpone u mnie ostatnio – po prostu zakochałam się w tym kremie i nie mogę go sobie odmówić przy takich wypiekach jak torty czy babeczki.

Składniki na kakaowe cupcakes:

Ciasto:

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do pieczenia
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • czekolada lub wiórki czekoladowe do ozdoby
  • świeże owoce do przybrania babeczek – truskawki lub maliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy, następnie odstawiamy na bok.
  • W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem przez chwilę, aż do rozpuszczenia masła.
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
  • Kolejno jajka i cukier miksujemy razem, aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut).
  • Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy.
  • Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką (jak na mój gust szybkie zmiksowanie całości by nie zaszkodziło, a oszczędziłoby mi masę nerwów nad tworzącymi się grudkami).
  • Następnie gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 10 minut (do tzw. „suchego patyczka) w 170ºC.
  • Gotowe, upieczone muffinki studzimy – można je przygotować dzień wcześniej, wtedy ciasto spokojnie odleży swoje.
  • Przygotowując się do kremu mascarpone musimy dobrze schłodzić oba podstawowe składniki – śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Następnie przygotowujemy krem według podstawowego przepisu na krem mascarpone.
  • Śmietanę ubijamy, dosładzamy, pod koniec ubijania i dodajemy serek.
  • Na koniec na ostudzonych babeczkach rozsmarowujemy krem mascarpone i ścieramy nad nimi czekoladę, by delikatnie przyprószyć nią babeczki.

Wskazówki:

W krem można również wetknąć świeże owoce, żeby naszym babeczkom dodać trochę witamin.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email