Bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem pyszne i mega puszyste kakaowe placki jogurtowe. Świetne zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują kolejnego dnia, wyciągnięte z lodówki z dodatkiem owoców. 🙂 Naprawdę szybkie w przygotowaniu, jednak trzeba uzbroić się w chwilę cierpliwości przy smażeniu – lepiej smażyć je na mniejszym ogniu ale trochę dłużej, dzięki temu będą bardzo puszyste, nie przypalą się ani nie będą surowe w środku. 

 

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodziwa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Do miski wlewamy jogurt, wbijamy oba jajka oraz dodajemy cukier.
  • Całość mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia składników.
  • Następnie do drugiej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia – oraz dokładnie mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre.
  • Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Rozgrzewamy patelnię.
  • Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy na małym ogniu do czasu aż ładnie urosną oraz wierzchnia warstwa zacznie się ścinać. UWAGA! Koniecznie zachowajcie odstępy między porcjami ciasta, ponieważ placki mocno rosną.
  • Następnie po odwróceniu placków smażymy jeszcze chwilę na drugiej stronie.
  • Gotowe placki podawać można z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt naturalny, suszone kiwi i pestki z dyni.

Wskazówki:

Jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierającą można usmażyć placki bez tłuszczu, jeśli nie polecam delikatnie posmarować ją olejem lub masłem.

Zamiast cukru można użyć ksylitolu, erytrytolu, miodu, syropu z agawy lub innego zamiennika.

kakaowe placki jogurtowe

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email