Bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem pyszne i mega puszyste kakaowe placki jogurtowe. Świetne zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują kolejnego dnia, wyciągnięte z lodówki z dodatkiem owoców. 🙂 Naprawdę szybkie w przygotowaniu, jednak trzeba uzbroić się w chwilę cierpliwości przy smażeniu – lepiej smażyć je na mniejszym ogniu ale trochę dłużej, dzięki temu będą bardzo puszyste, nie przypalą się ani nie będą surowe w środku.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 1-2 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodziwa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Do miski wlewamy jogurt, wbijamy oba jajka oraz dodajemy cukier.
- Całość mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia składników.
- Następnie do drugiej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia – oraz dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre.
- Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy na małym ogniu do czasu aż ładnie urosną oraz wierzchnia warstwa zacznie się ścinać. UWAGA! Koniecznie zachowajcie odstępy między porcjami ciasta, ponieważ placki mocno rosną.
- Następnie po odwróceniu placków smażymy jeszcze chwilę na drugiej stronie.
- Gotowe placki podawać można z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt naturalny, suszone kiwi i pestki z dyni.
Wskazówki:
Jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierającą można usmażyć placki bez tłuszczu, jeśli nie polecam delikatnie posmarować ją olejem lub masłem.
Zamiast cukru można użyć ksylitolu, erytrytolu, miodu, syropu z agawy lub innego zamiennika.
Smacznego! 😀