Nie wiecie co zrobić z sokiem z brzoskwiń z puszki? Zawsze możecie przygotować sobie własne, szybkie karnawałowe galaretki, ciekawie podane na pewno przyciągną uwagę gości!

Ja przygotowałam takie galaretki jako słodki deser, ponieważ zostało mi trochę brzoskwiń i brzoskwiniowej galaretki z przygotowania babeczek. Wy możecie przygotować je jako niezależny deser – zarówno w kieliszkach do wina/szampana, kuflach lub zwykłych kieliszkach jako swoiste galaretkowe “shoty”. Polecam przede wszystkim na imprezy – nie tylko te dla dorosłych!

Składniki (karnawałowe galaretki 6-8 porcji):

  • 1 puszka brzoskwiń
  • trochę wody
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  • Żelatynę zalewamy około 0,5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
  • W tym czasie brzoskwinie z puszki wyciągamy, odsączamy, a sok przelewamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać galaretkę, np. miseczki.
  • Sok uzupełniamy wodą lub wybranym napojem – potrzebujemy około 0,5 litra płynu.
  • Brzoskwinie kroimy według uznania i wrzucamy do kieliszków lub pucharków.
  • Napęczniałą żelatynę stawiamy na ogień i lekko podgrzewamy ciągle mieszając(!), żeby się nie przypaliła, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Zdejmujemy z ognia i wlewamy do soku, dokładnie mieszając.
  • Galaretkę rozlewamy do kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

Wskazówki:

Napęczniała, podgrzana żelatyna lekko się spieni, to doda dodatkowego efektu wizualnego naszym szampańskim drinkom!

 

karnawałowe galaretki

karnawałowe galaretki

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email