Nie wiecie co zrobić z sokiem z brzoskwiń z puszki? Zawsze możecie przygotować sobie własne, szybkie karnawałowe galaretki, ciekawie podane na pewno przyciągną uwagę gości!
Ja przygotowałam takie galaretki jako słodki deser, ponieważ zostało mi trochę brzoskwiń i brzoskwiniowej galaretki z przygotowania babeczek. Wy możecie przygotować je jako niezależny deser – zarówno w kieliszkach do wina/szampana, kuflach lub zwykłych kieliszkach jako swoiste galaretkowe „shoty”. Polecam przede wszystkim na imprezy – nie tylko te dla dorosłych!
Składniki (karnawałowe galaretki 6-8 porcji):
- 1 puszka brzoskwiń
- trochę wody
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie
- Żelatynę zalewamy około 0,5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
- W tym czasie brzoskwinie z puszki wyciągamy, odsączamy, a sok przelewamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać galaretkę, np. miseczki.
- Sok uzupełniamy wodą lub wybranym napojem – potrzebujemy około 0,5 litra płynu.
- Brzoskwinie kroimy według uznania i wrzucamy do kieliszków lub pucharków.
- Napęczniałą żelatynę stawiamy na ogień i lekko podgrzewamy ciągle mieszając(!), żeby się nie przypaliła, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Zdejmujemy z ognia i wlewamy do soku, dokładnie mieszając.
- Galaretkę rozlewamy do kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Wskazówki:
Napęczniała, podgrzana żelatyna lekko się spieni, to doda dodatkowego efektu wizualnego naszym szampańskim drinkom!
Smacznego!