Tradycyjne, polskie kluski śląskie to naprawdę łatwa w przygotowaniu potrawa. Bo mogą być podawane nie tylko jako dodatek do obiadów, sosów, lecz także jako samodzielne danie. Pyszne z dodatkiem przysmażonej cebulki, ale także z mizerią i jajkiem sadzonym, czy sosami mięsnymi.

W kluskach śląskich uwielbiam to, że są w pewnym sensie takim “daniem resztkowym” – świetną propozycją na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia!

 

Składniki na kluski śląskie:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko (można pominąć)
  • sól

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

Jeśli chodzi o kluski śląskie podanie konkretnej ilości produktów jest bardzo trudne. Łatwiej jest zrobić je bardziej “na oko”, uwzględniając proporcje składników.

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy praską lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  • Zostawiamy do wystudzenia. Warto to zrobić nawet dzień wcześniej, żeby były wystudzone.
  • W misce lub głębokim talerzu umieszczamy rozgniecione ziemniaki, uklepujemy i wyrównujemy ich powierzchnię.
  • Z ziemniaków wycinamy jak z pizzy kawałek 1/4 całej powierzchni i odkładamy na bok.
  • W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.
  • Do miski dodajemy także jajko oraz szczyptę soli do smaku.
  • Ciasto dokładnie mieszamy, w razie konieczności dosypując odrobinę mąki.
  • Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy palcem wgłębienie na środku.
  • W garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
  • Tak przygotowane kluski gotujemy partiami na małym ogniu przez około 7-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Od czasu do czasu warto je delikatnie zamieszać.
  • Wyławiamy łyżką cedzakową.

Wskazówki:

Proporcja podana przeze mnie to taka “złota proporcja” klusek śląskich, ale pamiętajmy, że tak naprawdę wiele zależy od ziemniaków. Jeśli po ugotowaniu ziemniaki będą bardziej wodniste konieczne może być dodanie odrobinę więcej mąki.

Kluski idealnie smakują podane z podsmażaną cebulką lub jako dodatek do obiadów, zamiast ziemniaków.

kluski śląskie

 

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email