Kokardki na piwie robiłam pierwszy raz w życiu – zawsze przygotowywałam tradycyjne faworki, na śmietanie, takie które smakują mi najbardziej. : ) Dzisiaj postawiłam jednak na mały eksperyment i przyznam – bardzo udany. Moje kokardki wyszły trochę twardsze od tradycyjnych faworków ale ciągle zdecydowanie godne uwagi, bardzo smaczne! : D Robiliście kiedyś kokardy albo faworki na piwie? : )
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki spirytusu, wódki lub octu
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło, spirytus, żółtka oraz piwo (początkowo pół szklanki). Ciasto zagniatamy – jest jest zbyt suche i twarde dolewamy piwa aż ciasto w konsystencji będzie miękkie i elastyczne.
W tego typu ciastach ważne jest ich dobre “wybicie”, żeby ciasto było puszyste, a podczas smażenia porobiły się pęcherzyki powietrza. Z ciastem możemy pracować na dwa sposoby – ciasto składamy i uderzamy w nie energicznie wałkiem, po czym znowu składamy i uderzamy. Tak ciasto wybijamy przez około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ja wybrałam metodę wymagającą trochę mniej pary w rękach – ciasto rozwałkowywałam, następnie składałam wszystkie brzegi do środka i ponownie wałkowałam. Czynności powtarzamy aż w cieście zaczną być widoczne pęcherzyki powietrza. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na około 30-60 min do lodówki (ja osobiście ten krok pominęłam).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Z tak przygotowanego placka wycinamy szklanką okrągłe kształty – jak na pierogi – i zlepiamy z nich kokardki zbierając ciasto z dwóch przeciwległych końców na środku placka i dobrze ściskając, żeby się nie rozpadły podczas smażenia.
Smażymy na oleju rozgrzanym do około 175°C (u mnie na oko, nie posiadam odpowiednich termometrów) na złoty kolor z obu stron. po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! : D
Kokardki na piwie | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
Gosia B
fajne małe co nieco:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
Chaotyczna
Dziękuję. 🙂 I naprawdę smaczne, warte wypróbowania. 🙂 Z pewnością zajrzę, dzięki. 🙂