Kokardki na piwie robiłam pierwszy raz w życiu – zawsze przygotowywałam tradycyjne faworki, na śmietanie, takie które smakują mi najbardziej. : ) Dzisiaj postawiłam jednak na mały eksperyment i przyznam – bardzo udany. Moje kokardki wyszły trochę twardsze od tradycyjnych faworków ale ciągle zdecydowanie godne uwagi, bardzo smaczne! : D Robiliście kiedyś kokardy albo faworki na piwie? : )

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki spirytusu, wódki lub octu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło, spirytus, żółtka oraz piwo (początkowo pół szklanki). Ciasto zagniatamy – jest jest zbyt suche i twarde dolewamy piwa aż ciasto w konsystencji będzie miękkie i elastyczne.

W tego typu ciastach ważne jest ich dobre “wybicie”, żeby ciasto było puszyste, a podczas smażenia porobiły się pęcherzyki powietrza. Z ciastem możemy pracować na dwa sposoby – ciasto składamy i uderzamy w nie energicznie wałkiem, po czym znowu składamy i uderzamy. Tak ciasto wybijamy przez około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ja wybrałam metodę wymagającą trochę mniej pary w rękach – ciasto rozwałkowywałam, następnie składałam wszystkie brzegi do środka i ponownie wałkowałam. Czynności powtarzamy aż w cieście zaczną być widoczne pęcherzyki powietrza. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na około 30-60 min do lodówki (ja osobiście ten krok pominęłam).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Z tak przygotowanego placka wycinamy szklanką okrągłe kształty – jak na pierogi – i zlepiamy z nich kokardki zbierając ciasto z dwóch przeciwległych końców na środku placka i dobrze ściskając, żeby się nie rozpadły podczas smażenia.

Smażymy na oleju rozgrzanym do około 175°C (u mnie na oko, nie posiadam odpowiednich termometrów) na złoty kolor z obu stron. po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

kokardki

kokardki

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email