Pyszny koktajl jabłkowo-pomarańczowy, mega witaminowy i bardzo owocowy. Udało mi się również przemycić w nim wspomagacz witaminowy, bogaty w witaminę C – natkę pietruszki. Przy dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników smak nie będzie wyraźnie wyczuwalny, a znacząco podbije wartości tego koktajlu!
Składniki na koktajl jabłkowo-pomarańczowy:
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub 1 cała pomarańcza
- woda
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki oleju lnianego
Przygotowanie:
- Jabłko dokładnie myjemy i obieramy ze skóry.
- Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
- Jeśli korzystamy ze świeżej pomarańczy: myjemy ją, obieramy.
- Następnie wykrawamy cząstki, usuwając jak najwięcej białej skórki – albedo.
- Natkę pietruszki myjemy, siekamy.
- Wszystkie składniki blendujemy, regulując gęstość koktajlu przez ewentualnie dolewanie soku lub wody.
Smacznego!