Kompoty to kluczowa część letniej diety – a przynajmniej zawsze taka była! Smaki lata, czy jesieni przygotowanie w formie pysznego kompotu to kluczowa część moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Ale! Jeśli jeszcze nie próbowaliście go robić to kompot śliwkowy ze świeżych śliwek jest punktem koniecznym do wypróbowania – polecam serdecznie! Do swojego dodałam również resztkę rabarbaru i jabłka, które zalegały mi w domu.
Składniki na kompot śliwkowy:
- 1 kg śliwek
- kilka gałązek rabarbaru
- 2 średnie jabłka
- 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu – do smaku
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Owoce dokładnie myjemy, następnie jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wykrawając gniazda nasienne.
- Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki – około 3-4 cm.
- Ze śliwek usuwamy pestki.
- Wszystkie owoce umieszczamy w garnku, po czym zalewamy zimną wodą.
- Wody powinno być objętościowo około 1,5 razy tyle co owoców.
- Garnek przykrywamy, ustawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania.
- Po zagotowaniu wody gotujemy jeszcze przez około 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiając garnek przykryty.
- Doprawiamy do smaku wedle uznania – należy pamiętać, że kompot śliwkowy zawsze można później rozrobić z wodą, żeby smak był delikatniejszy.
Wskazówki:
Tak przygotowany kompot świetnie sprawdzi się jako napój na ciepło lub prosto z lodówki. Jeśli wolicie delikatniejsze smaki, można rozrobić go z wodą. Kompot można też przygotować również w formie przetworów na zimę – w tym wypadku trzeba gorący wlać w słoiki lub butelki. Odstawić do wystygnięcia pod ręcznikiem lub kocem, najlepiej na całą noc lub dobę. Dla pewności można je również zapasteryzować około 30 minut. Wstawiamy słoiki/butelki do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotujemy 30 minut licząc od zagotowania wody.
Smacznego! 😀