Kompoty to kluczowa część letniej diety – a przynajmniej zawsze taka była! Smaki lata, czy jesieni przygotowanie w formie pysznego kompotu to kluczowa część moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Ale! Jeśli jeszcze nie próbowaliście go robić to kompot śliwkowy ze świeżych śliwek jest punktem koniecznym do wypróbowania – polecam serdecznie! Do swojego dodałam również resztkę rabarbaru i jabłka, które zalegały mi w domu.

 

Składniki na kompot śliwkowy:

  • 1 kg śliwek
  • kilka gałązek rabarbaru
  • 2 średnie jabłka
  • 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu – do smaku

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Owoce dokładnie myjemy, następnie jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wykrawając gniazda nasienne.
  • Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki – około 3-4 cm.
  • Ze śliwek usuwamy pestki.
  • Wszystkie owoce umieszczamy w garnku, po czym zalewamy zimną wodą.
  • Wody powinno być objętościowo około 1,5 razy tyle co owoców.
  • Garnek przykrywamy, ustawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania.
  •  Po zagotowaniu wody gotujemy jeszcze przez około 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiając garnek przykryty.
  • Doprawiamy do smaku wedle uznania – należy pamiętać, że kompot śliwkowy zawsze można później rozrobić z wodą, żeby smak był delikatniejszy.

 

Wskazówki:

Tak przygotowany kompot świetnie sprawdzi się jako napój na ciepło lub prosto z lodówki. Jeśli wolicie delikatniejsze smaki, można rozrobić go z wodą. Kompot można też przygotować również w formie przetworów na zimę – w tym wypadku trzeba gorący wlać w słoiki lub butelki. Odstawić do wystygnięcia pod ręcznikiem lub kocem, najlepiej na całą noc lub dobę. Dla pewności można je również zapasteryzować około 30 minut. Wstawiamy słoiki/butelki do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotujemy 30 minut licząc od zagotowania wody.

kompot śliwkowy

 

 

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email