Takie śniadanie to coś niezwykle wiosennego, takie koszyczki z szynki to powiew wiosny wtedy, kiedy jeszcze nie rozwinęły się pierwsze warzywa w ogródku – doładowuje wspaniałą energią, smakuje niesamowicie z sprawą szynki parmeńskiej, rukola gwarantuje nam zastrzyk witamin. Polecam!

Składniki na koszyczki z szynki długodojrzewającej:

  • 2 plastry prosciutto (lub innej wędliny dojrzewającej)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 1 łyżka startego żółtego sera (lub więcej/mniej według upodobań)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść ulubionej sałaty (opcjonalnie; u mnie gotowa mieszanka sałat)
  • 1 kromka chleba (u mnie żytni ze słonecznikiem)
  • sos czosnkowy (u mnie zamiast koperku natka pietruszki – oba sprawdzą się super)

Przygotowanie:

  • Formę na muffiny wykładamy 2 plasterkami szynki pokrywając dokładnie powierzchnię (ja układałam na krzyż).
  • Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce.
  • Ser wkładamy do formy i układamy na szynce (część zostawiłam do posypania na wierzchu).
  • Posypujemy natką pietruszki i wbijamy po 1 jajku do koszyczka.
  • Jajko przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (można posypać również szczyptą chilli), posypujemy resztą sera i szczypiorkiem.
  • Tak przygotowane koszyczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200ºC  przez około 15 minut. W upieczonych koszyczkach białko jajka ładnie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy i myjemy dokładnie sałatę oraz rukolę.
  • Chleb grillujemy w tosterze, opiekaczu lub po prostu na suchej patelni.
  • Na koniec, po upieczeniu koszyczki przekładamy na zieleninę i podajemy gorące, podaje z sosem i grzankami.

 

koszyczki

 

koszyczki

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email