Nadeszła niedziela, nadszedł i kotlet schabowy z ananasem! Jedno z moich ulubionych wydań kotletów schabowych. Delikatna słodycz podgrzanego ananasa dodaje pospolitemu kotletowi ciekawego charakteru. W taki sposób możemy przygotować świeżo usmażone kotlety schabowe ale równie dobrze podgrzane kotlety, które zostały z poprzedniego dnia.
Składniki na kotlet schabowy z ananasem:
- schab
- przyprawy
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- ananas z puszki
- ser żółty w plasterkach
Przygotowanie:
- Schab myjemy, osuszamy, porcjujemy, kotlety rozbijamy.
- Jajko roztrzepujemy w szerokiej misce lub na głębszym talerzu.
- Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą.
- Kotlety przyprawiamy z obu stron, maczamy w jajku i bułce i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
- Na gotowym, usmażonym kotlecie układamy plasterek (lub 2 jeśli kotlet jest duży) ananasa i przykrywamy plasterkami sera tak, by był dokładnie przykryty z obu stron, a ser swobodnie spływał na kotlet.
- Tak przygotowanego kotleta smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż ser się rozpuści.
Smacznego! : )
Kotlet schabowy z ananasem | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]