Kolejna wariacja na temat bobu na mojej stronie. Pyszne, łatwe w przygotowaniu kotlety z bobu, choć trzeba się trochę pobrudzić, jak przy kotletach czasem bywa. 🙂 Mimo tego warte są chwili pracy, są naprawdę pyszne, nietuzinkowe i stanowią świetny zamiennik klasycznych mielonych. 🙂 Idealne do “przemycenia” dodatkowej porcji warzyw dzieciom, które niezbyt chętnie próbują nowości. Bób jest zdrowy, warto wprowadzić go do diety ze względu na wysoką zawartość białka i zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Jego niezwykłe właściwości można “zamknąć” na dłużej mrożąc dodatkowe porcje bobu lub też gotowe dania wykonane przy jego użyciu.
Składniki na kotlety z bobu:
- 300g ugotowanego i obranego bobu
- 2 jajka
- 1 mała/ 0,5 średniej marchewki
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka szczypiorku lub posiekanej cebulki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- szczypta chilli w proszku lub płatkach
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy.
- Gotowy bób rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków, tak żeby pozostało trochę większych kawałków.
- Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- W misce mieszamy razem bób, jajka, startą marchewkę, 4 łyżki bułki tartej, czosnek, oliwę, posiekany szczypiorek i koperek, oraz przyprawy.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku.
- Formujemy nieduże kotleciki.
- Kotlety obtaczamy w bułce tartej (lub najpierw w dodatkowym jajku, później bułce tartej).
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Może to być olej lub oliwa.
- Tak przygotowane kotleciki smażymy na złoty/brązowy kolor (wedle gustu). Idealnie smakują podane z pieczonymi/smażonymi ziemniakami i mizerią lub sosem tzatziki.
Smacznego! 😀