Kolejna wariacja na temat bobu na mojej stronie. Pyszne, łatwe w przygotowaniu kotlety z bobu, choć trzeba się trochę pobrudzić, jak przy kotletach czasem bywa. 🙂 Mimo tego warte są chwili pracy, są naprawdę pyszne, nietuzinkowe i stanowią świetny zamiennik klasycznych mielonych. 🙂 Idealne do “przemycenia” dodatkowej porcji warzyw dzieciom, które niezbyt chętnie próbują nowości. Bób jest zdrowy, warto wprowadzić go do diety ze względu na wysoką zawartość białka i zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Jego niezwykłe właściwości można “zamknąć” na dłużej mrożąc dodatkowe porcje bobu lub też gotowe dania wykonane przy jego użyciu.

 

Składniki na kotlety z bobu:

  • 300g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 jajka
  • 1 mała/ 0,5 średniej marchewki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka szczypiorku lub posiekanej cebulki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta chilli w proszku lub płatkach
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy.
  • Gotowy bób rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków, tak żeby pozostało trochę większych kawałków.
  • Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • W misce mieszamy razem bób, jajka, startą marchewkę, 4 łyżki bułki tartej, czosnek, oliwę, posiekany szczypiorek i koperek, oraz przyprawy.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku.
  • Formujemy nieduże kotleciki.
  • Kotlety obtaczamy w bułce tartej (lub najpierw w dodatkowym jajku, później bułce tartej).
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Może to być olej lub oliwa.
  • Tak przygotowane kotleciki smażymy na złoty/brązowy kolor (wedle gustu). Idealnie smakują podane z pieczonymi/smażonymi ziemniakami i mizerią lub sosem tzatziki.

kotlety z bobu

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email