Krem mascarpone jest idealnym kremem zarówno do tortów, dekoracji babeczek i muffinek oraz wielu innych ciast. Jest bardzo wdzięczny, stosunkowo łatwy w wykonaniu i obłędnie pyszny! Tak przygotowany krem możemy farbować barwikami, sokami, musami owocowymi – przy okazji dodając mu smaku. Jest świetny nie tylko do przekładania tortów i ciast ale również idealny do dekoracji – przy wcześniejszym schłodzeniu wspaniale zachowa kształt jaki mu nadamy, przy czym nie będzie zbyt ciężki.
Składniki na krem mascarpone:
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy, pod koniec ubijania zanim masa stanie się puszysta i sztywna dodajemy cukier puder.
- Przestajemy ubijać i dodajemy w całości dobrze schłodzony serek mascarpone.
- Miksujemy szybko mikserem na wolniejszych obrotach, żeby masa się dobrze połączyła i gotowe!
Wskazówki:
Jest to przepis bazowy, który możemy dowolnie modyfikować – według uznania.
Do masy można dodać kakao, skórkę cytrynową lub pomarańczową, barwniki, żeby nadać masie koloru lub różne musy owocowe czy rozdrobnione owoce – takim sposobem osiągnąć możemy bardzo wiele pysznych kombinacji.
Smacznego! : )
Kakaowe cupcakes z kremem mascarpone i czekoladą • Chaotyczna Kuchnia
[…] podstawowe składniki – śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Przygotowujemy krem według podstawowego przepisu na krem mascarpone. Śmietanę ubijamy, dosładzamy pod koniec ubijania i dodajemy […]
Tort urodzinowy z kakaowym kremem mascarpone i brzoskwiniami • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] Przepis na krem mascarpone znajdziecie na moim blogu także tutaj (w przepisach bazowych) – Krem mascarpone. […]