Bardzo prosty w przygotowaniu i doprawdy pyszny. Kremowy sernik z borówkami powinien zagościć na stole każdego fana borówek! Nie wymaga dużo pracy, a znika dosłownie w sekundę. Choć mój nie wyszedł idealny ze względu na zbyt zimny ser – porobiły się lekkie grudki – był pyszny i z pewnością będę go powtarzać. 🙂
Składniki na kremowy sernik z borówkami, tortownica 24 cm:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka ksylitolu lub cukru
- 1 szklanka borówek
- 150 g śmietany 30% lub 36%
- kilka kropel aromatu waniliowego
- herbatniki
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie kremowego sernika z borówkami:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy istnieje mniejsza szansa, że porobią się grudki.
- Borówki dokładnie myjemy i odcedzamy na sicie.
- 2 łyżki żelatyny wsypujemy do szklanki, następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
- W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód).
- Na spodzie tortownicy układamy ulubione herbatniki – u mnie maślane.
- Szklankę z żelatyną wstawiamy na 20 sekund do mikrofalówki lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Pilnujemy, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła ale NIE ZAGOTOWAŁA, następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Twaróg, słodzik, śmietanę kremówkę oraz aromat waniliowy mieszamy dokładnie w dużej misce.
- Do przestudzonej żelatyny dodajemy po łyżce masy serowej i dokładnie mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia składników
- W ten sposób dodajemy kilka łyżek masy serowej, ciągle mieszając, żeby wyrównać temperatury obu mieszanin, żeby nie powstały grudki. Jeśli zadbacie o dokładne rozmieszanie żelatyny to będzie zdecydowanie kremowy sernik z borówkami. Mój nie wyszedł idealny ale jest równie pyszny!
- Gdy żelatyna w szklance będzie dobrze wymieszana z serem i chłodna, całość dodajemy do miski z masą serową i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki.
- Umyte borówki dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie, żeby ich nie porozgniatać.
- Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego stężenia.
Smacznego! 😀