Zostałam obdarowana dużą ilością wiśni, dzięki czemu miałam okazję spróbować kilku ciekawych, nowych przepisów z ich użyciem. Jako pierwsze postawiłam na szybciutki kruchy placek z wiśniami i kruszonką. Wyszedł naprawdę smaczny, świetny do letniej, popołudniowej, mrożonej herbaty. Kwaskowatość wiśni idealnie wpasowuje się jako wkładka do słodkiego ciasta, dzięki czemu cały deser nie jest zbyt słodki. Ja odsączyłam również wcześniej wiśnie na sitku, dlatego ciasto nie jest zbyt mokre, dobrze się upiekło i jest naprawdę fajnie zbalansowane, polecam wypróbować jeśli macie do zużycia jakieś sezonowe owoce! Upieczone na mące orkiszowej i ksylitolu, z dodatkiem jogurtu naturalnego i na ciepło będzie bardzo fajnym deserem dla każdego – również diabetyków.
Przepis na blaszkę 24×24 cm.
Składniki na kruchy placek z wiśniami i kruszonką:
Ciasto na spód:
- 100 g masła lub margaryny
- 200g mąki (pszennej lub orkiszowej)
- 60g cukru (ja użyłam ksylitolu)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Owoce:
- 600g wiśni (umytych i wydrylowanych, mogą być wcześniej mrożone)
- 1 łyżka mąki
- opcjonalnie trochę cukru jeśli owoce są bardzo kwaśne
Kruszonka:
- 100g masła/margaryny
- 100g cukru/ksylitolu
- 150g mąki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Zimne masło, mąkę, sodę, jajko i cynamon mieszamy razem, zagniatając ciasto jak najszybciej do uzyskania jednolitej masy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą/mąką.
- Wyrobione ciasto przekładamy do środka i wyklejamy spód.
- Ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut (do zarumienienia) bez termoobiegu.
- W tym czasie wiśnie myjemy, odpestkowujemy.
- Jeśli mamy wiśnie mrożone, warto wyciągnąć je wcześniej i rozmrozić na sitku, żeby nadmiar soku odciekł.
- Wiśnie oprószamy mąką, opcjonalnie dodajemy trochę cukru do smaku.
- Przygotowujemy kruszonkę – mąkę, zimne masło i cukier z cynamonem mieszamy ze sobą dokładnie i rozcieramy między palcami, żeby powstały grudki.
- Na upieczony spód wykładamy owoce, następnie posypujemy kruszonką.
- Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 40-45 minut w 180°C.
Wskazówki:
Ciasto można podawać na zimno lub na gorąco, idealnie smakuje z lodami waniliowymi czy jogurtem naturalnym! 🙂
Smacznego! 😀