Kruszonka wbrew pozorom wcale nie jest taka łatwa do zrobienia! ; ) Moja babcia zawsze robiła najlepszą na świecie, niestety wszystko dodawała “na oko”, więc nie mogła mi podać dokładnych proporcji. Aczkolwiek w obliczy makowca musiałam sama zrobić kruszonkę i muszę przyznać… ta wyszła idealna! : ) Zdecydowanie polecam jako najbardziej sprawdzoną – nie rozpuszcza się, nie twardnieje, ciasto idealnie się kruszy. Poza tym… kto nie lubi kruszonki? ; ) Ja zawsze podjadałam ją z miseczki zanim babcia posypała nią placek. Mam dużo kuzynostwa i każdy lubił podjadać kruszonkę… w końcu doszło do tego, ze babcia przygotowywała drugą miseczkę, żeby nas wszystkich obdzielić choćby odrobiną kruszonki. ; )

 

Składniki:

  • 1 część masła
  • 1 część cukru
  • 2 części mąki

 

Przygotowanie:

Kruszonka to nic innego jak pokruszone ciasto z mąki, tłuszczu i cukru. : )

Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce i rozcieramy ręką aż dokładnie się połączy i będzie się kruszyło. Więcej nic nie potrzeba – kruszonka jest gotowa i można jej użyć do przygotowania ciasta. : )

kruszonka

kruszonka

 

 

Smacznego. : )

Print Friendly, PDF & Email