Kruszonka wbrew pozorom wcale nie jest taka łatwa do zrobienia! ; ) Moja babcia zawsze robiła najlepszą na świecie, niestety wszystko dodawała “na oko”, więc nie mogła mi podać dokładnych proporcji. Aczkolwiek w obliczy makowca musiałam sama zrobić kruszonkę i muszę przyznać… ta wyszła idealna! : ) Zdecydowanie polecam jako najbardziej sprawdzoną – nie rozpuszcza się, nie twardnieje, ciasto idealnie się kruszy. Poza tym… kto nie lubi kruszonki? ; ) Ja zawsze podjadałam ją z miseczki zanim babcia posypała nią placek. Mam dużo kuzynostwa i każdy lubił podjadać kruszonkę… w końcu doszło do tego, ze babcia przygotowywała drugą miseczkę, żeby nas wszystkich obdzielić choćby odrobiną kruszonki. ; )
Składniki:
- 1 część masła
- 1 część cukru
- 2 części mąki
Przygotowanie:
Kruszonka to nic innego jak pokruszone ciasto z mąki, tłuszczu i cukru. : )
Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce i rozcieramy ręką aż dokładnie się połączy i będzie się kruszyło. Więcej nic nie potrzeba – kruszonka jest gotowa i można jej użyć do przygotowania ciasta. : )
Smacznego. : )
Drożdżówki z rodzynkami nadziewane białym serem • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na […]
Bułeczki drożdżowe z kruszonką • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na […]
Strucla z makiem • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] wierzchu białkiem i posypujemy z wierzchu przygotowaną wcześniej kruszonką (przepis znajdziecie TUTAJ). Pieczemy przez około 30-40 minut w […]
Kruszonka idealna – przepis bazowy | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]