Jedna z moich ulubionych rzeczy! Wspaniały krem cytrynowy, który pasuje do tak wielu rzeczy, że aż nie sposób wymienić je wszystkie! Uwielbiam jak łączy w sobie kwasowość cytryn ze słodyczą, w budyniowej konsystencji! Dla mnie jest to wprost idealny dodatek do naleśników, zwłaszcza tych amerykańskich, i jak się okazuje może być cudownym dodatkiem przełamującym słodycz sernika, który zobaczycie już jutro! : )

 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka prawdziwego masła

 

Przygotowanie:

Cytryny należy bardzo dokładnie umyć, sparzyć, ponieważ do kremu dodawać je będziemy praktycznie w całości. : )

Z cytryn ścieramy skórkę – tylko wierzchnią część, żeby nie zetrzeć białych elementów skórki, bo wtedy krem będzie gorzki. Wyciskamy sok i umieszczamy razem ze skórką, jajkami, żółtkami, cukrem i mąką z rondelku. Wszystkie składniki podgrzewamy aż się zagotują (warto często mieszać, żeby nie porobiły się grudki), następnie zmniejszamy gaz i gotujemy często mieszając przez około 2 minutki. Jeśli an tym etapie nasz krem ma grudki możemy go przetrzeć przez sito lub zblendować – obie metody się sprawdzają, grudki kiedyś mi się zdarzały i miałam okazję je wypróbować, blender jest po prostu szybszym rozwiązaniem ale trzeba uważać, żeby gorący krem nie pryskał. Tym razem mój lemon curd wyszedł idealny – składniki płynne dodałam od razu, tak samo cukier, mąkę ziemniaczaną jednak dodawałam stopniowo ją dosypując i całość kremu mieszając rózgą. Żadna grudka nie powstała. : )

Do kremu dodajemy masło (oryginalnie często w przepisach jest to duża ilość, ja uważam, że łyżeczka zdecydowanie wystarczy choć możecie dodać nawet łyżkę) i całość gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie krem jest gotowy. Można umieścić go w słoiku i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Można też użyć go do kilku innych rzeczy w tym Sernika Lemon Curd, na który przepis zobaczycie już jutro, a który widzicie na zdjęciu do tego przepisu. : )

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email