Jedna z moich ulubionych rzeczy! Wspaniały krem cytrynowy, który pasuje do tak wielu rzeczy, że aż nie sposób wymienić je wszystkie! Uwielbiam jak łączy w sobie kwasowość cytryn ze słodyczą, w budyniowej konsystencji! Dla mnie jest to wprost idealny dodatek do naleśników, zwłaszcza tych amerykańskich, i jak się okazuje może być cudownym dodatkiem przełamującym słodycz sernika, który zobaczycie już jutro! : )
Składniki:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka otarta z 3 cytryn
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka prawdziwego masła
Przygotowanie:
Cytryny należy bardzo dokładnie umyć, sparzyć, ponieważ do kremu dodawać je będziemy praktycznie w całości. : )
Z cytryn ścieramy skórkę – tylko wierzchnią część, żeby nie zetrzeć białych elementów skórki, bo wtedy krem będzie gorzki. Wyciskamy sok i umieszczamy razem ze skórką, jajkami, żółtkami, cukrem i mąką z rondelku. Wszystkie składniki podgrzewamy aż się zagotują (warto często mieszać, żeby nie porobiły się grudki), następnie zmniejszamy gaz i gotujemy często mieszając przez około 2 minutki. Jeśli an tym etapie nasz krem ma grudki możemy go przetrzeć przez sito lub zblendować – obie metody się sprawdzają, grudki kiedyś mi się zdarzały i miałam okazję je wypróbować, blender jest po prostu szybszym rozwiązaniem ale trzeba uważać, żeby gorący krem nie pryskał. Tym razem mój lemon curd wyszedł idealny – składniki płynne dodałam od razu, tak samo cukier, mąkę ziemniaczaną jednak dodawałam stopniowo ją dosypując i całość kremu mieszając rózgą. Żadna grudka nie powstała. : )
Do kremu dodajemy masło (oryginalnie często w przepisach jest to duża ilość, ja uważam, że łyżeczka zdecydowanie wystarczy choć możecie dodać nawet łyżkę) i całość gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie krem jest gotowy. Można umieścić go w słoiku i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Można też użyć go do kilku innych rzeczy w tym Sernika Lemon Curd, na który przepis zobaczycie już jutro, a który widzicie na zdjęciu do tego przepisu. : )
Smacznego! : )
Cytrynowe muffinki nadziewane lemon curd • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] babeczki nadziewane kremem budyniowym Lemon Curd! Robiłam ten krem do sernika i postanowiłam wykorzystać go trochę do nadziania babeczek. […]
Sernik cytrynowy z lemon curd • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] domowy krem Lemon Curd […]
Malwina
Wygląda obłędnie! 😀 I założę się, że równie dobrze smakuje! Jadłabym ^^
Chaotyczna
Dziękuję bardzo! 😀 O tak, smakuje wspaniale, jutro pojawi się przepis na cały sernik, zapraszam i gorąco polecam, żeby kiedyś spróbować. 🙂
Lemon curd – krem cytrynowy | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]