Lukier królewski to również moje tegoroczne odkrycie. : ) Może nie mam cierpliwości do dekorowania pierniczków ale z pewnością będę jeszcze próbować nie raz, a z tym lukrem warto rozpoczynać takie eksperymenty. : )
Składniki:
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g cukru pudru (może być potrzebne więcej w zależności od wielkości białka)
- opcjonalnie: barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem w miseczce pilnując, żeby nie było grudek. I to cała filozofia. : ) Tak przygotowanym lukrem wypełniamy rękaw cukierniczy, worek foliowy (raczej grubszy) lub rożek przygotowany z papieru do pieczenia, odcinamy sam róg i dekorujemy. : )
Do lukru wmieszać można także barwniki spożywcze, żeby masa była kolorowa. Warto jednak zaczynać od mniejszych ilości i powoli regulować intensywność koloru. : ) Lukier z tego przepisu wychodzi śnieżnobiały, idealnie przykleja się do pierniczków i zachowuje swój kształt. Szybko zasycha, dzięki czemu nie musimy bardzo długo czekać aż pierniczki będą gotowe do zapakowania lub powieszenia na choince. : )
A Wy dekorujecie sami lub z dziećmi ciasteczka i pierniczki? : D
Smacznego! : )
Lukier królewski | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]