Cytrynowe babeczki nadziewane kremem budyniowym Lemon Curd! Robiłam ten krem do sernika i postanowiłam wykorzystać go trochę do nadziania babeczek. Wyszło bardzo dobrze ale muszę Was uprzedzić – pieczenie muffinek bez formy do muffinek jest upierdliwe. Moje babeczki nie urosły pięknie, nie wyglądają najlepiej na świecie, a wszystko dlatego, że papier nie wytrzymał ciężaru ciasta i rozeszło się na boki zamiast pięknie wyrosnąć… cóż poradzić. Mogę Was tylko zapewnić, że były pyszne! : )
Składniki (na około 16 babeczek):
- 120 g masła
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 280 g mąki
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 170 g jogurtu naturalnego
- skórka starta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- domowy krem Lemon Curd (na 16 babeczek około 1/3 z podanego przepisu)
Przygotowanie:
Przygotowując babeczki warto, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując. Wyłączamy mikser. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Soda w połączeniu z sokiem z cytryny zacznie się pienić, warto resztę kroków zrobić dość sprawnie i nie dawać ciastu czekać.
Foremkę wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy około 1/3 papilotek ciasta, następnie do środka wkładamy po łyżeczce Lemon Curd. Całość przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotki lub ciut więcej. Pieczemy w 165°C przez około 25-30 minut.
Smacznego! : )
Cytrynowe muffinki nadziewane lemon curd | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]