Muffinki z czekoladą lubi chyba każdy, prawda? Podstawowy przepis na muffinki jest bardzo prosty, z czasem takie rzeczy przychodzą wręcz instynktownie i zaczynamy coraz bardziej eksperymentować. Dzisiaj natomiast małe eksperymenty z dodatkami – zamiast tradycyjnej czekolady wystąpi ta biała, z dodatkiem suszonej żurawiny.
Składniki na muffinki z czekoladą i suszoną żurawiną:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- ok. 150 g białej czekolady (można dodać czekoladę białą oraz mleczną)
- spora garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie).
- Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą. Nie trzeba koniecznie pozbywać się wszystkich grudek – ciasto na muffinki powinno być szybkie, a nie idealne.
- Czekoladę kroimy w drobne kawałki (na przykład jedną kostkę na 4) i dodajemy razem z suszoną żurawiną do ciasta delikatnie mieszając.
- Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 20 minut w 200°C.
Smacznego!
rabarbarowo
Bardzo ciekawy przepis :)Eksperymentowanie z muffinkami to moja specjalność 😀
Chaotyczna
Bardzo się cieszę, że się podoba! 😀 Na dniach pokażę jeszcze kilka kombinacji z dodatkami na tym samym przepisie bazowym. 🙂 Ja eksperymenty z muffinkami nieśmiało prowadzę ale spodobało mi się! 😀