Kolejna odsłona muffinek – tym razem muffinki kakaowe. Bez specjalnych dodatków, nadzienia, jedynie doprawione do smaku i koloru kakao. Może wyszły niemal tak blade jak podstawowe muffinki, bo kakao niespodziewanie postanowiło się u mnie skończyć. Mimo wszystko polecam wypróbować – muffinki są naprawdę smaczne.
Składniki na muffinki kakaowe:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2-3 łyżki kakao (moje są ledwo-ledwo zabarwione, ponieważ nie miałam dostatecznie dużo kakao)
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- W jednej misce łączymy suche składniki.
- W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie).
- Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą.
- Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.
Smacznego! : D