Kolejna odsłona muffinek – tym razem muffinki kakaowe. Bez specjalnych dodatków, nadzienia, jedynie doprawione do smaku i koloru kakao. Może wyszły niemal tak blade jak podstawowe muffinki, bo kakao niespodziewanie postanowiło się u mnie skończyć. Mimo wszystko polecam wypróbować – muffinki są naprawdę smaczne.

Składniki na muffinki kakaowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kakao (moje są ledwo-ledwo zabarwione, ponieważ nie miałam dostatecznie dużo kakao)

Przygotowanie:

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • W jednej misce łączymy suche składniki.
  • W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie).
  • Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą.
  • Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.

muffinki kakaowe

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email