Mus czekoladowy to coś genialnie przepysznego! W tej wersji śmiało nadaje się na śniadanie (oczywiście nie codziennie) i umili nam początek dnia. : ) Mała grzeszna przyjemność z samego ranka raz na jakiś czas nie szkodzi. ; ) Świetny wynalazek zarówno na pyszne, sycące śniadanko, jak i słodki deser.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka mleka
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 50g mlecznej czekolady
- pestki z 1/4 laski wanilii lub kilka kropel
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko razem z czekoladą, żeby dobrze się rozpuściła. Dodajemy pesteczki wanilii i zagotowujemy Do gotującego się mleka dodajemy kaszę i ciągle mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy chwilę, aż kasza zgęstnieje. Równie dobrze można dolać więcej mleka, wtedy kasza bardziej się rozgotuje, a nie będzie aż tak gęsta.
Cukru oczywiście nie dodajemy, czekolada wystarczająco słodzi cały mus. 🙂 Jeśli ktoś nie lubi aż tak słodkich deserków może dodać czekoladę mleczną i gorzką, dowolnie zmieniając ich proporcje wedle uznania. : )
Warto taki mus podać ze świeżymi owocami – truskawki oczywiście sprawdzają się idealnie, w tej chwili można pokusić się także o pomarańcze, mandarynki czy mango! : )
Smacznego! : D
Sosna
Smakowity 🙂
Chaotyczna
Dziękuję, jest pyszny, polecam. 😀
Mus czekoladowy z kaszy manny | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]