Mus to jeden z moich ulubionych przetworów – najczęściej przygotowuję musy jabłkowe bez dodatków, mniej często z gruszkami, tak jak w tym przypadku. Uwielbiam obie kombinacje, nie zawsze miksuję lub rozdrabniam je na gładko. Dzisiejsza propozycja była przygotowywana na szybko, zależało mi na tym, żeby nie wymagał zbyt dużo zaangażowania, więc przygotowałam owoce i zostawiłam same sobie, żeby robiły co chciały. Takim sposobem powstał mus jabłkowo-gruszkowy z kawałkami gruszek. Polecam i zachęcam do wypróbowania.

Składniki na mus jabłkowo-gruszkowy:

  • 3-4 duże jabłka
  • 4-5 gruszek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)
  • opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

  • Owoce bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne.
  • Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, wtedy zdecydowanie łatwiej i szybciej zrobi się nasz mus.
  • Do owoców dolewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy przyprawy i cukier.
  • Całość gotujemy na małym gazie na wolnym ogniu pod przykryciem aż owoce zrobią się miękkie lub się rozpadną – powinno to zająć około 30 minut.
  • Pod koniec gotowania warto odkryć pokrywkę, żeby odparować nadmiar wody z musu, żeby był bardziej gęsty.

mus jabłkowo-gruszkowy

mus

mus

mus jabłkowo-gruszkowy

Smacznego!