Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem. Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jabłkowo-żurawinowy jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!

Składniki (mus jabłkowo-żurawinowy – 1-2 porcje):

  • 2 średnie jabłka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Żurawinę możemy przygotować na dwa sposoby. Przede wszystkim nie możemy dodać jej prosto z opakowania, ponieważ będzie zbyt twarda i nie rozgotuje się w musie.
  • Pierwszą opcją jest zalanie żurawinę ciepłą wodą, tak żeby owoce były wszystkie przykryte, i pozostawiamy na noc.
  • Drugi, znacznie szybszy sposób, to lekkie podgotowanie żurawiny przed rozpoczęciem gotowania musu.
  • Zalewamy żurawinę w rondelku taką ilością wody, żeby cała była dokładnie przykryta i podgotowujemy, żeby trochę zmiękła.
  • W obu przypadkach wody spod żurawiny nie wylewamy – posłuży nam ona następnie do zaromatyzowania naszego musu.
  • Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.
  • Do rondelka wrzucamy jabłka, żurawinę razem z wodą, w której była przygotowywana oraz sok z cytryny.
  • Całość zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce zmiękną.
  • Suszona żurawina ma to do siebie, że nie rozpadnie się w musie zupełnie, pozostaną jej wyczuwalne kawałeczki – możemy też zmiksować całość blenderem na bardzo gładką masę.

Wskazówki:

Tak przygotowany mus możecie spożyć od razu, na ciepło lub zimno. Możecie też przygotować większą porcję i zapasteryzować w słoikach na później.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email